Zonnepanelen met nieuwe subsidie in zeven jaar terugverdiend
door Jeanet Woldring 1 reactie Leestijd: 4 minuten
De salderingsregeling wordt vanaf 2020 vervangen door een terugleversubsidie. Dat schrijft minister Wiebes in een brief aan de Tweede Kamer. De nieuwe regeling richt zich behalve op de stimulering van zonne-energie, ook op andere hernieuwbare energiebronnen zoals windenergie. Het uitgangspunt bij de nieuwe regeling is een gemiddelde terugverdientijd van circa zeven jaar. Is het nu nog verstandig zonnepanelen aan te schaffen?
Zelf opgewekte stroom blijft aantrekkelijk
De minister wil van de salderingsregeling af, omdat die te duur is en door de toename van het aantal zonnepanelen ook steeds duurder wordt. Met de terugleversubsidie krijgen mensen nog steeds een vergoeding voor de stroom die aan het elektriciteitsnet wordt teruggeleverd, maar de regeling wordt versoberd. Het uitgangspunt is dat de gemiddelde terugverdientijd van de gemaakte investeringen zeven jaar blijft. Volgens Wiebes zou de gemiddelde terugverdientijd bij het voorzetten van de huidige salderingsregeling in 2025 uitkomen op vier jaar.
Belangrijkste punten
- Voor het terugleveren van zelf opgewekte energie ontvangt de eigenaar van de zonnepanelen een vergoeding. Het is nog niet bekend hoe hoog die wordt.
- Jaarlijks wordt een subsidieplafond vastgesteld. Dat betekent dat de subsidie in een jaar niet oneindig is. De hoogte ervan wordt in overleg met de markt vastgesteld.
- Voor gebruikers van de salderingsregeling komt er een soepele overgang.
- Over de zelf opgewekte stroom die direct wordt gebruikt, hoeft net als nu ook na 2020 géén energiebelasting en opslag duurzame energie (ODE) te worden betaald.
- De nieuwe regeling richt zich behalve op zonne-energie, ook op andere hernieuwbare energiebronnen zoals windenergie.
- Wiebes onderzoekt of ook de postcoderoosregeling in de subsidieregeling op kan gaan.
- De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) komt met één centraal loket voor het aanvragen van de subsidie.
Reacties VEH, MilieuCentraal en Holland Solar
Vereniging Eigen Huis vindt het positief dat er een stimuleringsmaatregel blijft voor huiseigenaren met zonnepanelen, waarbij het uitgangspunt is dat de aankoop zich gemiddeld binnen circa zeven jaar terugverdient. 'Veel hangt echter af van de uitwerking van de terugleversubsidieregeling.' De vereniging wil verder een garantie dat de subsidie niet opeens halverwege het jaar op is, waardoor sommige zonnepanelenkopers niet kunnen profiteren van de regeling. Ook ziet de vereniging graag dat de definitieve regeling onderdeel wordt van het Klimaatakkoord.
Milieu Centraal vindt het jammer dat er nu een losse regeling komt voor zonnepanelen. 'Dit lijkt weer een los iets. Omdat zonnepanelen veel goedkoper worden, wordt de regeling te duur. Er komt weer een potje per jaar en als dat potje leeg is heb je niets. Die onzekerheid is voor mensen heel vervelend. Het is jammer dat het van een vast bedrag per opgeleverde hoeveelheid stroom, teruggaat naar een subsidieregeling.'
Holland Solar, de belangenvereniging van de Nederlandse zonne-energiesector, is blij met het besluit van Wiebes. 'Dat de minister nu definitief deze oplossing kiest, en daarmee ook het alternatief van een eenmalige investeringssubsidie van tafel is, stemt tot tevredenheid.' Bestuurslid Peter Desmet zegt wel dat ze in gesprek gaan met het ministerie om te zorgen voor voldoende budget. 'We willen voorkomen dat er een stop-and-go effect ontstaat, doordat het budget vroegtijdig uitgeput raakt.'
Voorstel deze zomer gereed
De minister wil het voorstel voor de nieuwe terugleversubsidie deze zomer* gereed hebben. Gaslicht.com houdt u op de hoogte van de ontwikkelingen.
Wat vindt Gaslicht.com?
Wij vinden dat degenen die zonnepanelen aan willen schaffen zich beslist niet door de nieuwe regeling moeten laten afschrikken. Zolang u niet méér teruglevert dan dat u zelf verbruikt, bent u heel slim en duurzaam bezig! Lees meer over terugleveren en salderen.
* Update september 2018: Huishoudens kunnen mogelijk tot 2021 blijven salderen. Minister Wiebes zei begin september tijdens het Algemeen Overleg Energie dat hij betwijfelt of de nieuwe regeling op tijd af is. Het kabinet moet hierover nog een besluit nemen.
Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Reacties (1)
Wat u schrijft, dat wanneer je de energie zelf gebruikt, dat er niets aan de hand is, klopt in theorie wel. Helaas zal dat in de praktijk anders zijn als de zon schijnt terwijl u op uw werk ben of op vakantie, dan kun je namelijk de energie niet gebruiken en levert u terug aan het net...
Minister Kamp beloofde in juli 2017 nog dat de saldering tot 2023 werd verlengt. 3 maanden later wordt dit ingetrokken zonder duidelijkheid wat er voor terug komt. Weer 7 maanden later komt er een brief van 3 kantjes waar 7 maanden aan is gewerkt. Helaas staat er niks in. De afgelopen maanden hebben de eerlijke verkopers van zonnepanelen geen terugverdientijd kunnen aanbieden. Geen omzet kunnen maken, geen stroom kunnen opwekken.
Als de overheid echt graag nieuwe zonnepanelen had willen stimuleren, dan hadden zij eerst beter nagedacht, dan een duidelijk alternatief bedacht, dan pas een bericht de wereld ingestuurd.
Conclusie, er zijn in mijn bescheiden opinie dus 2 mogelijkheden;
1 de overheid wilde dat er in de afgelopen 7 maanden en de komende maanden geen extra zonnepanelen bijkomen.
2) de overheid is een beetje dom😀
Laatste nieuws
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van december 2024
2 december 2024 Bent u op zoek naar het voordeligste energiecontract? Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, va...
-
Hoe hoog zijn uw netbeheerkosten in 2025?
29 november 2024 In 2025 stijgen de netbeheerkosten. Wij hebben de stijgingen voor u doorberekend zodat u een idee he...
-
Gaslicht.com: Beste én Populairste vergelijkssite van Nederland
21 november 2024
-
De 5 meestgestelde vragen over dynamische energiecontracten
21 november 2024 Is een dynamisch energiecontract wel zo goed voor uw portemonnee? Voor wie zijn dynamische tarieven ...
-
ACM: tarieven voor stroom en gas licht gestegen
18 november 2024 De tarieven voor stroom en gas zijn onlangs licht gestegen. De prijs van variabele contracten steeg ...