Welk verschil maken leveranciers tussen klanten met en zonder panelen?
Nu de salderingsregeling voorlopig blijft, maken steeds meer energieleveranciers verschil tussen energiecontracten voor klanten mét en zonder zonnepanelen. Zo rekenen sommigen hogere vaste leveringskosten, anderen geven nieuwe klanten geen korting als ze zonnepanelen hebben. Mag dat? We hebben het uitgezocht en alle maatregelen op een rij gezet. Daardoor kunt u beter vergelijken.
Ga snel naar:
- Verschil tussen klanten met en zonder zonnepanelen
- Waarom maken energieleveranciers onderscheid?
- Op welke manieren benadelen energieleveranciers zonnepanelenbezitters?
- Heeft het nog zin om zonnepanelen te kopen?
Mogen leveranciers verschil maken tussen klanten mét en zonder zonnepanelen?
Het antwoord is ja. Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt heeft aangegeven dat dit mag. Wel moeten extra kosten redelijk zijn. Leveranciers zijn dus vrij om hun aanbod – binnen redelijke grenzen – op maat te maken. Als u een vast contract heeft, mag uw leverancier niet zomaar een verandering doorvoeren tijdens de looptijd van het contract.
Waarom maken leveranciers verschil?
Energieleveranciers geven aan dat dat de kosten voor klanten met zonnepanelen hoger zijn dan voor klanten zonder zonnepanelen. Uit onderzoek van toezichthouder ACM blijkt dat dit komt door hogere inkoopkosten, hogere onbalanskosten op het elektriciteitsnet en extra kosten die samenhangen met de salderingsregeling. Ze willen deze kosten niet langer verdelen over alle klanten, omdat dit steeds meer in het nadeel is van klanten zonder zonnepanelen.
Wildgroei aan heffingen en maatregelen
In de Tweede Kamer zijn al vragen gesteld over de wildgroei aan heffingen en maatregelen die leveranciers treffen om de kosten bij klanten terug te brengen. Zo vroeg Bontenbal of er nog een rol ligt 'voor de minister, of wellicht de ACM, om iets van helderheid te krijgen over die terugleverkosten. 'Anders is het vergelijken van energieleveranciers straks totaal niet meer te doen.' Demissionair minister Jetten stelde echter weinig ruimte te zien om in te grijpen. Wel kon hij aan de brancheorganisatie vragen om de handschoen op te pakken en te bekijken of ze onderling met elkaar tot een werkwijze kunnen komen 'die in ieder geval de vergelijkbaarheid en transparantie voor de consument borgt. Dat is uiteindelijk ook in het belang van de energieleveranciers en een goed werkende consumentenmarkt.’ Jetten was ook van plan om via de Energiewet te borgen dat er naast modelcontracten met variabele tarieven ook modelcontracten met vaste tarieven moeten worden aangeboden, ongeacht of de consument zonnepanelen heeft of niet. Of dat ervan komt, moet nog blijken nu er een nieuwe regering zit.
Op welke manieren benadelen energieleveranciers zonnepanelenbezitters?
Zodra uw huidige contract afloopt, is de kans groot dat u te maken krijgt met terugleverkosten. Heeft u zonnepanelen of wilt u deze binnenkort kopen? Dan is het belangrijk om bij uw energiecontract niet alleen naar de prijs voor gas en stroom te kijken, maar ook naar de extra kosten. Vergelijk hoe het bij verschillende energieleveranciers zit met onderstaande maatregelen. Goed om te weten: Gaslicht.com neemt in de energievergelijker alle kosten voor u mee, zodat u snel en eenvoudig het best passende energiecontract vindt.
1. Terugleverkosten
Nagenoeg alle leveranciers rekenen nu terugleverkosten bij zonnepaneelbezitters. Met deze maatregel hopen ze dat huishoudens zoveel mogelijk van hun eigen opgewekte stroom gaan gebruiken. Hier vindt u meer informatie over terugleverkosten.
2. Geen meerjarige contracten
Sommige leveranciers bieden geen meerjarige contracten aan voor huishoudens met zonnepanelen. Op moment van schrijven komt dit gelukkig niet meer voor, maar kortgeleden nog wel. Zo bleek uit de Monitor Consumentenmarkt Energie van maart dat huishoudens met zonnepanelen slechts bij 7 van de 18 leveranciers terechtkonden voor een meerjarig contract. "Deze contracten zijn gemiddeld 5% duurder dan vaste contracten die alleen aan klanten zónder zonnepanelen aangeboden worden." Volgens de Autoriteit Consument & Markt was het bij één leverancier zelfs niet mogelijk voor klanten met zonnepanelen om een variabel of 1-jarig vast contract af te sluiten.
3. Hogere vaste leveringskosten (vastrecht)
Een aantal leveranciers berekent hogere vaste leveringskosten voor huishoudens met zonnepanelen, bijvoorbeeld Coolblue Energy. Het gaat om bedragen van ruim € 4 tot wel € 57 per maand, afhankelijk van de leverancier. Andere leveranciers als Eneco en Oxxio rekenden voorheen ook hogere vaste leveringskosten, maar zijn voor nieuwe contracten overgestapt op een vast bedrag aan terugleverkosten per kWh.
4. Geen of lagere eenmalige korting of bonus
Klanten met zonnepanelen krijgen bij sommige energieleveranciers geen of een lagere korting bij het afsluiten van een nieuw contract. Daarnaast houden energieleveranciers er rekening mee hoeveel stroom u teruglevert. Dat bepaalt de hoogte van uw terugleverkosten, maar ook of u korting krijgt, en hoeveel. Daardoor kunnen zonnepaneelbezitters honderden euro's mislopen.
5. Hogere leveringstarieven
Klanten met zonnepanelen betalen bij sommige leveranciers een hoger leveringstarief per kWh stroom en/of per m3 gas. Op moment van schrijven (29-8-'24) zijn er gelukkig geen leveranciers meer die dit doen.
6. Lage terugleververgoeding
Verder zien we bij een aantal leveranciers een veel lagere terugleververgoeding wanneer klanten meer terugleveren dan dat ze verbruiken. Inmiddels is een teruglevergoeding van 5 cent gemiddeld voor elke kilowattuur die u netto teruglevert. Een jaar geleden betaalden sommige energieleveranciers nog het dubbele.
Hieronder ziet u per leverancier de heffingen of andere maatregelen voor zonnepaneelbezitters die in de vergelijker van Gaslicht.com staan.
Peildatum: 24-10-2024
*Afhankelijk van verbruik en product
** Deze leveranciers bieden lagere kortingen aan klanten die stroom terugleveren. Sommige leveranciers maken echter ook nog onderscheid tussen klanten die terugleveren en NETTO terugleveren. U vindt de precieze bedragen in de vergelijker.
Heeft het nog zin om zonnepanelen te kopen?
Ja, zonnepanelen hebben nog steeds veel voordelen. U verlaagt er direct uw energierekening mee en u draagt een steentje bij aan een beter milieu. Bovendien is de prijs van zonnepanelen de afgelopen jaren flink gedaald.
Wilt u weten bij welke leverancier u als zonnepanelenbezitter het voordeligst uit bent?
In onze vergelijker nemen we alle kosten mee. Zo vindt u altijd het contract dat het beste bij u past.
Ӕde is sinds begin 2023 werkzaam als content marketeer bij Gaslicht.com, Bellen.com en Internetten.nl. Hij is actief betrokken bij de websitecontent en het nieuws en zet zich dagelijks in om de complexe energie- en telecommarkt begrijpelijk te maken. Daarnaast is Ӕde verantwoordelijk voor het actualiseren van de websites.