Zonnepanelen in 3 stappen

Wij vragen uw adresgegevens om de kosten nauwkeurig te berekenen.

Voor statistische doeleinden bewaren we alleen uw postcode, maar zonder huisnummer zodat uw privacy gewaarborgd blijft.

Wij delen uw adresgegevens niet met derden.
  • Installatie binnen 6 weken
  • Zekerheid door 25 jaar garantie
  • Snelle terugverdientijd

Zonnepanelen optimaal benutten? Lees onze 6 handige tips

U wilt uiteraard maximaal profiteren van zonnepanelen als u deze op uw dak heeft laten plaatsen. Of als u van plan bent zonnepanelen te kopen. Met de opgewekte energie kunt u veel energiekosten besparen. Maar hoe kunt u uw zonnepanelen optimaal benutten? Wij geven u graag 6 handige tips.

Netbeheerders doen hun uiterste best om spanningsproblemen te voorkomen. Ze breiden het net uit en maken gebruik van slimme oplossingen om het energienet efficiënter te benutten. Maar u kunt zelf ook stappen zetten om problemen met de teruglevering van uw zonnepanelen te voorkomen. Welke zijn dat en hoe kunt u uw zonnepanelen optimaal benutten?

Zonnepanelen optimaal benutten? Lees onze 6 handige tips

1. Gebruik uw eigen opgewekte stroom 

Spanningsproblemen als gevolg van zonnepanelen doen zich voor op dagen met veel zon en een laag stroomverbruik. U wekt dan wel stroom op, maar gebruikt deze niet zelf. Maak daarom overdag zoveel mogelijk gebruik van de stroom uit zonnepanelen. Zet apparaten die veel stroom gebruiken,  zoals de wasmachine of vaatwasser, overdag aan als de zon op de panelen schijnt.

Omvormers en overspanning

Bij zonnepanelen is het juist slimmer om overdag stroom te gebruiken. En niet in de daluren, wat voorheen een goede bespaartip was. Zo verbruikt u zelf uw opgewekte elektriciteit en voorkomt u dat uw omvormer uitvalt. Bij een stringomvormer vallen alle panelen uit bij een te hoge netspanning. Als u micro-omvormers heeft, vallen er mogelijk maar een paar panelen uit in zulke gevallen, terwijl de andere panelen nog wel stroom opwekken. Een 3-fase-aansluiting kan voorkomen dat uw stroomnetwerk overbelast raakt.  Als u een 1-fase-stringomvormer heeft die vaak uitschakelt door overspanning, kunt u een installateur vragen om de omvormer op een andere fase aan te sluiten. Vaak helpt dat.  

Als u overdag slimmer stroom gebruikt, wordt het net niet extra belast met energie die u teruglevert. Rijdt u in een elektrische auto? Laad deze dan bij voorkeur overdag op, met uw eigen opgewekte stroom. Is er niemand thuis overdag? Veel apparaten hebben tegenwoordig de mogelijkheid om vooraf te programmeren wanneer ze aan moeten gaan. 

Natuurlijk kunt u ook overwegen uw opgewekte stroom op te slaan in een batterij. De systemen hiervoor worden steeds betaalbaarder.

2. Stap over op elektrisch

Verder kunt u maximaal profiteren van zonnepanelen door vaker te kiezen voor elektrische apparaten. Kookt u bijvoorbeeld nog op gas? Overweeg dan eens om elektrisch te gaan koken. Gebruikt u een grasmaaier of heggenschaar op benzine? Vervang deze dan door een elektrische variant.  Verder kunt u zonnepanelen optimaal benutten door ook elektrisch te verwarmen. Houd er wel rekening mee dat de opwek rond 6 uur 's avonds, wanneer de meeste mensen koken, lager is. Ook in de winter, wanneer mensen hun huis elektrisch willen verwarmen, is de opwek van zonnepanelen lager dan in de zomer. 

3. Inzicht in uw energieverbruik

Door inzicht te krijgen in uw energieverbruik kunt u maximaal besparen met zonnepanelen. Meten is weten! Maak bijvoorbeeld gebruik van Bencompare Mijn Verbruik, een onafhankelijke energieverbruiksmanager van Bencom. Hiermee krijgt u gratis  inzicht in uw gas- en elektriciteitsverbruik en ontvangt u gericht bespaaradvies voor uw persoonlijke situatie.

Gebruik apparaten die veel energie vragen het liefst niet tegelijkertijd, zodat u de opgewekte energie niet meteen verbruikt. Probeer sluipverbruik te vermijden en zet apparaten die u niet nodig heeft uit. Wanneer u nieuwe apparaten koopt, let dan op hoe slim ze zijn. Zo zijn er al wasmachines, drogers en vaatwassers die u zo kunt programmeren dat ze aangaan als zonnepanelen veel stroom opwekken. 

4. Overweeg zonnepanelen op het oosten en/of westen te plaatsen

Het lijkt logisch om uw zonnepanelen op het zuiden te plaatsen. Toch hoeft dat niet zo te zijn volgens Netbeheer Nederland. Energie van zonnepanelen die op het oosten en/of het westen gericht zijn, wordt over het algemeen efficiënter gebruikt. De opbrengst is weliswaar zo’n 10% lager dan panelen gericht op het zuiden, maar de productie van stroom sluit beter aan op het verbruik. Zonnepanelen die op het zuiden zijn gericht, pieken namelijk rond 12 uur 's middags. Veel mensen zijn dan niet thuis en verbruiken dan weinig stroom. Zonnepanelen op het oosten leveren in de ochtend de meeste stroom. Zonnepanelen op het westen wekken veel stroom op aan het eind van de dag. Zo verbruikt u de opgewekte stroom op de momenten dat u thuis bent. 

tips gebruik zonnepanelen

5. Ervaart u problemen? Controleer uw eigen installatie 

Spanningsproblemen kunnen voortkomen uit uw eigen installatie. Netbeheerders adviseren dit altijd door een erkend installateur te laten beoordelen. Zaken waar de installateur op kan letten zijn gebruik van de juiste aansluitkabel, omvormer en faseaansluiting. Voor installateurs is hierover uitgebreide informatie beschikbaar. Tip: hebben uw buren ook zonnepanelen en ervaren zij geen problemen? Dan is de kans groot dat het probleem in uw eigen installatie zit. Ervaren de buren ook problemen? Neem dan zeker contact op met uw netbeheerder. 

6. Nog steeds problemen? Neem contact op met uw netbeheerder

Heeft u na het controleren nog steeds problemen? Neem dan contact met uw netbeheerder. Zij bekijken per situatie wat er aan de hand is en wat de beste oplossing is. Als het nodig is, kan de netbeheerder een meting laten uitvoeren. Aan deze meting zijn kosten verbonden. Als blijkt dat de spanningsproblemen wel door uw eigen apparatuur of binnenhuisinstallatie komen, brengen zij de kosten bij u in rekening. Vraag daarom pas een meting aan als u er zeker van bent dat het niet aan uw apparatuur of installatie ligt. Weten wie uw netbeheerder is? Kijk op www.eancodeboek.nl.

zonnepanelen-optimaal-benutten.PNG

Zonnepanelen optimaal benutten

Steeds meer mensen leveren zelf elektriciteit aan het net door zonnepanelen op hun dak te leggen. Daardoor kan op zonnige dagen een grote piek aan energie op het net komen. Ons land heeft één van de meest betrouwbare energienetten ter wereld, maar is daar niet op gebouwd. Het energienet kan overtollige elektriciteit niet even ergens opslaan. Komt er in één keer veel energie het net op, dan kunnen spanningsproblemen ontstaan. Op zo’n moment kan het voorkomen dat uw omvormer automatisch uitgaat en uw zonnepanelen tijdelijk geen elektriciteit kunnen leveren. Het uitschakelen van de installatie, hoe vervelend ook, zorgt ervoor dat de spanning niet te hoog oploopt. Dat zou tot schade aan andere apparatuur kunnen leiden en moet dus worden voorkomen.


Geactualiseerd: dinsdag 3 december 2024

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Website van het Jaar Shopping Awards

Ontdek wat zonnepanelen opleveren

Vergelijk pakketten met zonnepanelen inclusief omvormers en montagemateriaal.