Zonnepanelen in 3 stappen

Wij vragen uw adresgegevens om de kosten nauwkeurig te berekenen.

Voor statistische doeleinden bewaren we alleen uw postcode, maar zonder huisnummer zodat uw privacy gewaarborgd blijft.

Wij delen uw adresgegevens niet met derden.
  • Installatie binnen 6 weken
  • Zekerheid door 25 jaar garantie
  • Snelle terugverdientijd

Zelf zonnepanelen plaatsen: is dat een goed idee?

Wilt u zelf zonnepanelen plaatsen omdat u wilt besparen op de installatiekosten? Dan zijn er een aantal zaken waarop u moet letten. In dit artikel zetten we uiteen wat er bij de aanleg van zonnepanelen komt kijken, zodat u weet wat u te doen staat als u zelf zonnepanelen wilt plaatsen. Ook zetten we de nadelen op een rijtje.

Ga snel naar:

Zelf zonnepanelen plaatsen

Voorbereidingen treffen

Voordat u zonnepanelen gaat kopen en plaatsen, moet u eerst een paar zaken uitzoeken en een aantal voorbereidingen treffen.

Hoeveel zonnepanelen heeft u nodig?

Het aantal zonnepanelen dat u nodig heeft, is afhankelijk van hoeveel stroom u op wilt wekken. Als u uitgaat van uw jaarverbruik stroom, kunt u daarna berekenen hoeveel zonnepanelen u nodig heeft. Als u jaarlijks 3000 kWh stroom verbruikt, moet u dat ongeveer opwekken. 

Is uw dak geschikt voor zonnepanelen?

Bijna alle daken zijn geschikt voor zonnepanelen, of u nu een schuin dak of een plat dak heeft. Het ene dak is wel geschikter dan het andere. Daarnaast heeft u in sommige gevallen een vergunning nodig. Zonnepanelen richting het zuiden, oosten of westen leveren het meeste rendement op. Lees er hier meer over.

Materiaal uitkiezen 

Als u weet hoeveel zonnepanelen u nodig heeft en of uw dak geschikt is, kunt u de zonnepanelen uitkiezen. Daarnaast moet u een keuze maken tussen een centrale omvormer en micro-omvormers die gelijkstroom omzetten in bruikbare wisselstroom. Ook moet u de benodigde bekabeling en installatiematerialen aanschaffen. Om de juiste zonnepanelen te kopen, moet u een aantal vragen voor uzelf beantwoorden:

  • Wilt u monokristallijne panelen of polykristallijne zonnepanelen?
  • Hoeveel vermogen (Wp)  moeten de panelen hebben?
  • Welke kleur? 
  • Gaat u gebruikmaken van parallelle schakeling of seriële schakeling? Kiest u voor micro-omvormers zodat de minst presterende zonnepanelen de andere panelen niet beïnvloeden? 

In onze vergelijker kunt u de verschillende soorten zonnepanelen met elkaar vergelijken. 

Zelf zonnepanelen plaatsen

Zodra het tijd is om de zonnepanelen te leggen, moet u een aantal stappen doorlopen. 

  • Inspecteer uw dak: eerst moet u het dak inspecteren. Is het dak stevig genoeg? Kan uw platte dak de ballast dragen? En hoeveel ballast heeft u eventueel nodig?
  • Maak een legplan: hierna moet u een legplan maken. Hierin zet u uiteen hoe de panelen komen te liggen en welke obstakels er op het dak zijn, zoals schoorstenen en dakkapellen
  • Leg bekabeling aan: nu kan de aanleg beginnen. Dat begint met de draagconstructie. 
  • Zonnepanelen verbinden: vervolgens kunt u de zonnepanelen bevestigen en met elkaar verbinden. 
  • Bekabeling aansluiten: heeft u de zonnepanelen geplaatst? Sluit dan de bekabeling aan. De DC-kabels op het dak moeten op de omvormer aangesloten worden. De opgewekte zonne-energie is gelijkstroom. Die gaat door DC-kabels (DC, direct current, oftewel gelijkstroom) naar de omvormer. De omvormer zet gelijkstroom om in wisselstroom. 
  • Aansluiten op de elektriciteitskast: plaats de omvormer in een goed geventileerde ruimte en sluit de DC-kabels erop aan. De AC-kabels van de omvormer moet u op de elektriciteitskast aansluiten. Hier loopt de wisselstroom doorheen (AC, alternating current, oftewel wisselstroom). Dit is de stroom die uw apparaten gebruiken.

Tussenoplossing

Er is ook een tussenoplossing mogelijk. U kunt bijvoorbeeld alleen de panelen zelf plaatsen of alleen alle bekabeling op uw meterkast aansluiten en de rest aan een installateur overlaten. 

Nadelen van zelf zonnepanelen installeren

  • Geen garantie: u draait zelf op voor de kosten van een gebrekkige installatie. Denk daarbij aan stormschade, beschadigde zonnecellen en vochtproblemen. 
  • Gevaarlijk: het aanleggen van zonnepanelen brengt de nodige risico’s met zich mee, vooral als dit niet goed gebeurt. Een verkeerde installatie kan bijvoorbeeld tot brand leiden. Ook het verkeerd aansluiten op de meterkast kan voor zeer gevaarlijke situaties zorgen.
  • Geen subsidie: als u de zonnepanelen zelf installeert, komt u niet in aanmerking voor subsidie.
  • Zelf registreren: u moet de zonnepanelen zelf registreren bij de netbeheerder en een elektriciteitskeuring aanvragen. Normaal doet de installateur dit voor u. 

Zelf zonnepanelen aansluiten is meestal geen goed idee. UI kunt dit het beste aan een installateur overlaten, tenzij u zelf de benodigde kennis op het gebied van elektra heeft en weet hoe u de panelen op het dak moet bevestigen. 

Zonnepanelen Zonder Gedoe

Zoals u heeft kunnen lezen is het installeren van zonnepanelen vrij ingewikkeld en niet zonder risico’s. Wilt u de installatie van zonnepanelen toch aan erkende installateurs overlaten? Dan kunt u terecht bij Zonnepanelen Zonder Gedoe. Wij regelen de aankoop en installatie van zonnepanelen namelijk van A tot Z. Daarnaast vindt u bij ons de beste zonnepanelen. 

Geactualiseerd: maandag 13 januari 2025

Ӕde  de Jong
Ӕde de Jong Content marketeer

Ӕde is sinds begin 2023 werkzaam als content marketeer bij Gaslicht.com, Bellen.com en Internetten.nl. Hij is actief betrokken bij de websitecontent en het nieuws en zet zich dagelijks in om de complexe energie- en telecommarkt begrijpelijk te maken. Daarnaast is Ӕde verantwoordelijk voor het actualiseren van de websites.

Website van het Jaar Shopping Awards

Ontdek wat zonnepanelen opleveren

Vergelijk pakketten met zonnepanelen inclusief omvormers en montagemateriaal.