Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

De opbrengst van windmolens: hoeveel megawatt levert een windmolen?

Ze zijn niet meer weg te denken uit ons landschap en de zee: windmolens. Het waait in Nederland bijna altijd en dus is wind de perfecte bron om groene energie mee op te wekken. Maar hoeveel levert een windmolen op aan energie? En hoe kunt u zelf profiteren van een windmolen?

Ga snel naar:

opbrengst windmolen

Windmolens wekken energie op. Veel energie. Zo levert één windmolen net zo veel stroom als 25.000 zonnepanelen. Het produceren en bouwen van een windmolen kost natuurlijk een hoop geld, maar de nieuwe generatie windmolens is zo efficiënt dat ze in de eerste drie tot zes maanden al genoeg energie opwekt om uit de kosten te zijn. Bovendien gaat een windmolen zo’n twintig jaar mee en kan het staal waarvan hij is gemaakt, worden hergebruikt. Dat heeft ervoor gezorgd dat er massaal wordt gekeken naar windenergie, om versneld minder gas te hoeven inkopen, bijvoorbeeld uit Rusland of Amerika.

Windenergie opwekken? Zo werkt het

Windmolens bestaan uit drie delen: het draaiende deel (de rotorbladen), de mast en de gondel. Door de wind gaan de rotorbladen draaien. De as van de windmolen brengt de beweging over naar de gondel. Hierin zit een elektriciteitsgenerator. Bovendien is in de gondel de positie van de windmolen aan te passen, zodat deze altijd in de wind staat.

Hoeveel levert een windmolen op aan energie?

Hoeveel een windmolen aan energie oplevert, hangt af van een aantal factoren. De plaats van de windmolen is belangrijk: staat deze op land of op zee? Op zee en langs het water staat immers altijd meer wind dan in het binnenland. Ook de hoogte van de windmolen speelt een rol, want hoger in de lucht waait het harder. Ofwel: een hogere windmolen kan meer energie opwekken. Tot slot is de grootte van de rotorbladen belangrijk, want grotere bladen leveren meer op. Sterker nog: wist u dat slechts één omwenteling van een grote windmolen, zoals u die bijvoorbeeld aan de Maasvlakte ziet, meer oplevert dan één gezin gemiddeld op een dag verbruikt?

Vermogen van een windmolen 

Hoe zit dat dan? Hoeveel een windmolen aan energie levert, wordt berekend aan de hand van het vermogen dat de molen kan leveren. Nieuwe windmolens hebben een vermogen van minimaal 2 of 3 MegaWatt (MW). Een windmolen met een vermogen van 3 MW kan in theorie 6,5 miljoen kWh aan stroom per jaar opwekken. Een gemiddeld huishouden in Nederland verbruikt zo’n 3000 kWh per jaar. Dit wil dus zeggen dat één windmolen 2100 huishouden van stroom kan voorzien.

Maar de ontwikkelingen gaan snel en er zijn ook al windmolens met een vermogen van 10 en 12 MW, bijvoorbeeld op de Maasvlakte en op zee. Als de bladen van zo’n windmolen één rondje draaien, wekken ze in minder dan 10 seconden ongeveer 20 kWh op, terwijl een gemiddeld gezin op één dag zo’n 7,5 kWh aan stroom gebruikt. De nieuwe generatie windmolens wordt dus steeds efficiënter en voorziet steeds meer gezinnen van al hun stroom.

En wat als er geen wind staat?

Dat een windmolen een bepaalde capaciteit heeft, wil natuurlijk niet zeggen dat het maximale vermogen altijd wordt gehaald. Simpelweg: het waait niet alle dagen loeihard. En als het niet of te hard waait, wekken windmolens ook geen stroom op. Op dat moment zal de 'mix' van stroom die aan het energienet geleverd wordt eerder bestaan uit bijvoorbeeld zonne-energie, of grijze stroom.

Nadelen van windmolens

Niet iedereen is enthousiast over windmolens en dan vooral de windmolens op land, vlakbij bebouwing. Windmolens maken geluid, overdag maximaal 47 dB (A) en ’s nachts 41 dB (A). Dat is vergelijkbaar met licht autoverkeer of een koelkast. Overdag horen de meeste mensen windmolens niet, vanwege allerlei omgevingsgeluid. Maar ’s nachts zijn ze wat beter hoorbaar, vooral als het stil is en de wind in de richting van de bebouwing staat. Daarnaast zijn mensen bang om helemaal gek te worden van de slagschaduw van windmolens: de bewegende schaduw van de wieken van de windmolens. Daarom moeten windmolens minimaal 300 meter van huizen vandaan worden gebouwd. Gelukkig zijn nieuwe windmolens wel een stuk stiller en hebben een speciale techniek, waardoor deze stil komen te staan, zodra de schaduw op bebouwing valt.

Zelf stroom opwekken met een windmolen?

Zelf energie opwekken met een windmolen. Is dat een optie? Als u uw wilt verduurzamen en minder of geen gas meer wilt gebruiken, is het natuurlijk een goed idee om te investeren in het zelf produceren van groene energie. Zonnepanelen en een hybride warmtepomp zijn daarbij logische keuzes. Het is ook mogelijk om een kleine windmolen op uw dak of in uw tuin te plaatsen. Maar hieraan kleven een aantal haken en ogen. De windmolen moet namelijk precies goed staan om genoeg wind te vangen, de constructie van uw dak moet ervoor geschikt zijn en om de windmolen op het elektriciteitsnet van de gemeente aan te sluiten is een speciale vergunning nodig. Bovendien levert een windmolen thuis dusdanig weinig stroom dat deze zich zelfs in twintig jaar tijd niet terugverdient. Thuis groene stroom opwekken? Dan zijn zonnepanelen en een (hybride) warmtepomp een veel beter idee. Goed voor het milieu én een lagere energierekening.

Investeer in wind!

Bent u enthousiast over windenergie? U kiest bewust voor groene energie, zoals windenergie, wanneer u overstapt naar een duurzame energieleverancier. Dit zijn energieleveranciers, die uitsluitend energie uit duurzame bronnen aan hun klanten leveren. Greenchoice is een duurzame energieleverancier en biedt haar klanten stroom die 100% duurzaam in Nederland is geproduceerd: energie uit zon, wind en biomassa. Wilt u nog een stapje verder gaan en het ontwikkelen van windenergieparken stimuleren? U kunt ook investeren in een windenergieproject, aandelen in windmolens kopen of lid worden van een energiecoöperatie.

Geactualiseerd: maandag 27 januari 2025
Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.