Sluipverbruik: wat is het en hoe voorkomt u het?
Als apparaten ‘uit’ staan, of op stand-by, maar toch nog stroom verbruiken, is er sprake van sluipverbruik. Dat kan jaarlijks voor onnodige extra kosten zorgen. Daarom is het goed om te weten hoe hoog uw sluipverbruik is en hoe u dit kunt voorkomen.
Ga snel naar:
- Sluipverbruik meten
- Welke apparaten zijn energieslurpers?
- Sluipverbruik verminderen
- Verschil tussen oude en nieuwe apparaten
- Waarom u toch stroom verbruikt als u weg bent
- Waarom u toch gas verbruikt als u weg bent
Volgens MilieuCentraal heeft een gemiddeld gezin jaarlijks een sluipverbruik van 450 kWh stroom. Bij een tarief van 25 cent per kWh stroom in 2025 kost dit sluipverbruik een gezin al gauw €113 per jaar. Sluipverbruik kan in sommige gevallen tot wel 10% van uw totale energierekening beslaan. Daarom is het goed om de apparaten die stroom slurpen in kaart te brengen, zodat u weet waarop u kunt besparen.
Sluipverbruik meten
U kunt uw sluipverbruik opsporen met een energiemeter. Dit apparaat stopt u in het stopcontact. Daarna sluit u uw apparaat erop aan en meet u het sluipverbruik.
- Meet het sluipverbruik een nacht lang.
- Deel dit verbruik door het aantal uren dat u gemeten heeft.
- Vermenigvuldig dit met het aantal uren dat het apparaat dagelijks op stand-by staat.
- Vermenigvuldig dit met 365 voor het jaarlijkse sluipverbruik.
Welke apparaten zijn energieslurpers?
Vindt u het te veel gedoe om uw sluipverbruik te meten? Dan is het goed om te weten welke apparaten veel sluipverbruik hebben:
- Elektrische boiler
- Aquarium
- Groot tv-scherm
- Decoder
Sluipverbruik verminderen
Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om uw sluipverbruik te verminderen:
- Zet apparaten niet op stand-by. Zet ze uit.
- Trek de stekker eruit bij apparaten die u niet gebruikt. Veel elektronica, zoals televisies en computers, gebruiken namelijk nog steeds stroom als ze ‘uit’ staan.
- Koop een stekkerdoos met aan- en uitschakelaar.
Let op: u kunt sluipverbruik nooit volledig uitbannen. Sommige apparaten, zoals koelkasten en elektrische boilers, kunt u beter niet uitzetten. Die moeten dus aan of op stand-by staan. Heeft u uw sluipverbruik verminderd, maar vindt u uw energierekening nog steeds te hoog? Sluit dan een goedkoper energiecontract af.
Verschil tussen oude en nieuwe apparaten
Sluipverbruik komt gelukkig steeds minder voor. De EU heeft namelijk bepaald hoeveel stroom een apparaat in stand-by-stand mag verbruiken. Hierdoor zijn veel apparaten een stuk zuiniger geworden.
Maar dat geldt niet voor oudere apparaten. Hier zitten nog echte stroomvreters tussen. Een koelkast van 15 jaar oud verbruikt ongeveer 360 kWh per jaar. Een nieuwe koelkast verbruikt nog maar 150 kWh per jaar. Vooral als de stroomprijs hoog ligt, maakt dit veel verschil. Kijk bij de aankoop van een nieuw apparaat dus goed naar het energielabel. Een koelkast met label E gebruikt bijvoorbeeld twee keer zoveel stroom als een koelkast met energielabel B.
Waarom u toch stroom verbruikt als u weg bent
Sommige elektrische apparaten, zoals de koelkast, moeten nu eenmaal altijd aanstaan. Toch gaat u ervan uit dat u verder bijna geen stroom verbruikt. U heeft de niet-essentiële apparaten, zoals lampen, allemaal uitgezet en andere apparaten, zoals smart speakers en televisies, staan op stand-by. Het stroomverbruik zou dus laag moeten zijn.
Maar let op: apparaten die op stand-by staan, verbruiken alsnog een beetje stroom. Daarnaast staan sommige apparaten op stand-by, terwijl u dacht dat u ze uitgezet had. Denk hierbij aan apparaten met een display of een lampje. Wilt u uw stroomverbruik laag houden als u weg bent? Trek dan de stekkers uit het stopcontact, behalve bij de koelkast.
Waarom u toch gas verbruikt als u weg bent
Je zou denken dat je in de lente en de zomer als je van huis bent geen gas verbruikt. U heeft de thermostaat immers laag gezet, doucht niet en kookt ook niet op gas. En dat klopt, in principe heeft u in deze tijd van het jaar geen sluipverbruik wat betreft gas.
In sommige gevallen is het mogelijk dat er tijdens uw afwezigheid toch een beetje gas gebruikt wordt. Als de cv-ketel op de comfortstand staat, wordt er continu een kleine hoeveelheid water warm gehouden zodat er sneller warm water uit de kraan komt. En dit kost gas.
Bent u langere tijd van huis of vindt u dit onnodig? Zet de cv-ketel dan op ecostand. Gaat u in de winter een tijdje weg? Zet de thermostaat dan niet lager dan 15 graden. Zo voorkomt u vocht en schimmel en bevriezen uw leidingen niet. In de winter moet er nu eenmaal een beetje gestookt worden, ook als u niet thuis bent.
Ook interessant bij dit onderwerp:
Ӕde is sinds begin 2023 werkzaam als content marketeer bij Gaslicht.com, Bellen.com en Internetten.nl. Hij is actief betrokken bij de websitecontent en het nieuws en zet zich dagelijks in om de complexe energie- en telecommarkt begrijpelijk te maken. Daarnaast is Ӕde verantwoordelijk voor het actualiseren van de websites.