Kosten verwijderen gasaansluiting vervallen
Leestijd: 2 minuten
Consumenten die van het gas af willen, hoeven daar binnenkort niet langer voor te betalen. Dit schrijft minister Wiebes van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. Naar verwachting gaat de nieuwe regeling 1 maart 2021 in. Deze tijdelijke oplossing moet duidelijkheid scheppen voor mensen die hun woning nu al aardgasvrij maken.
Veilig verwijderen
Bij huishoudens die geen gas meer gebruiken, moet de gasaansluiting onder andere vanwege veiligheidsredenen volledig worden verwijderd. Netbeheerders zijn verplicht de kosten van het verwijderen van de gasaansluiting door te berekenen aan de consument die er voor kiest om van het gas af te gaan. De kosten voor het verwijderen kunnen oplopen tot wel 800 euro. De minister komt nu die groep koplopers tegemoet. In het vervolg worden de kosten doorberekend in de tarieven voor klanten die aangesloten blijven op het gasnet. Deze oplossing zal tijdelijk zijn.
Onduidelijkheid werkt vertragend
Onduidelijkheid over kosten kan volgens minister Wiebes vertragend werken voor de energietransitie. ,,Daarom kies ik ervoor om de procedure in gang te zetten om de verwijderkosten tijdelijk volledig te verrekenen in het algemene periodieke aansluittarief. Hiermee wordt geregeld dat afnemers die hun gasaansluiting willen beëindigen in alle gevallen geen rekening hoeven te betalen en de netbeheerders de kosten voor de werkzaamheden mogen verrekenen in het periodieke aansluittarief. Op deze manier wordt geregeld dat de netbeheerders een redelijke vergoeding krijgen voor de werkzaamheden die zij moeten uitvoeren’’, aldus Wiebes in de Kamerbrief.
50/50-regeling aangepast
In februari 2020 heeft de Tweede Kamer het wijzigingsvoorstel op de Gaswet aangenomen om de kosten voor het verwijderen van de gasaansluiting te verdelen. Consumenten die van het gas af gaan zouden dan de helft van de kosten betalen. De andere helft van de kosten mochten de netbeheerders verrekenen in het periodieke aansluittarief gas. Het nieuwe besluit van de minister zorgt ervoor dat niet de helft, maar de volledige kosten worden verrekend in het periodieke aansluittarief gas. De procedure voor de aanpassing van de Gaswet volgens de 50/50-regeling loopt al. Deze wordt aangepast. De regeling moet nog door een aantal wettelijke procedures.
Tijdelijke oplossing
Naar verwachting hoeven consumenten die vanaf 1 maart 2021 hun gasaansluiting laten verwijderen niet meer een apart eenmalig tarief te betalen voor de verwijdering van hun gasaansluiting. In de nieuwe Energiewet komt een definitieve oplossing voor de verdeling van kosten.
Lees ook: Gasaansluiting laten verwijderen, verzegelen of afwachten?
Laatste nieuws
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van december 2024
2 december 2024 Bent u op zoek naar het voordeligste energiecontract? Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, va...
-
Hoe hoog zijn uw netbeheerkosten in 2025?
29 november 2024 In 2025 stijgen de netbeheerkosten. Wij hebben de stijgingen voor u doorberekend zodat u een idee he...
-
Gaslicht.com: Beste én Populairste vergelijkssite van Nederland
21 november 2024
-
De 5 meestgestelde vragen over dynamische energiecontracten
21 november 2024 Is een dynamisch energiecontract wel zo goed voor uw portemonnee? Voor wie zijn dynamische tarieven ...
-
ACM: tarieven voor stroom en gas licht gestegen
18 november 2024 De tarieven voor stroom en gas zijn onlangs licht gestegen. De prijs van variabele contracten steeg ...