Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Na voedselbank nu ook energiebank

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

Na een voedselbank hebben we nu ook een energiebank. De stichting Energiebank Nederland gaat mensen met een laag inkomen tijdelijk ondersteunen met het betalen van hun energierekening. De energiebank start in Arnhem, maar wil uitgroeien tot een landelijke stichting voor alle regio’s in Nederland waar vraag is naar hulp.

Geselecteerde huishoudens krijgen een half jaar lang tussen de 50 en 80 euro per maand korting op hun energierekening. Ook ontvangen ze energiebesparende producten en besparingsadvies van energiecoaches.

Energierekening structureel omlaag

De stichting hoopt dat mensen daardoor hun energierekening structureel omlaag kunnen krijgen. De gedachte achter het initiatief is dat energie een basisbehoefte is die mensen niet kunnen missen.

750.000 huishoudens te weinig geld voor energierekening

Volgens Energiebank Nederland leven ongeveer 750.000 huishoudens mede door hun hoge energierekeningen in armoede.

Initiatiefnemers van Energiebank Nederland zijn netbeheerder Alliander, vrijwilligersorganisatie Humanitas, de gemeente Arnhem, Voedselbank Arnhem en welzijnsorganisatie Rijnstad. De stichting is afhankelijk van vrijwilligers en donaties. Met het geld dat tot nu toe bijeen is gebracht kunnen ongeveer twintig huishoudens worden geholpen.

Volgens nieuwsbureau Energeia kijken EnergieFlex en Robin Energie met interesse naar de oprichting van de Energiebank Nederland. Deze beide energieleveranciers hebben allebei een klantgroep die krap bij kas zit. Klanten met geldproblemen kunnen bij EnergieFlex een prepaid energiecontract afsluiten. Met name in de winterperiode kunnen deze klanten het soms niet  opbrengen om het tegoed voldoende op te waarderen. Daarvoor gaat de energieleverancier samenwerken met de Energiebank.

Ook Robin Energie, dat mikt op onderbewindgestelde klanten in geldproblemen, kijkt naar een samenwerking met de Energiebank. Wel is het voor Robin van groot belang dat er ook naar een structurele oplossing wordt gekeken, waarmee afnemers hun geldzaken op orde krijgen, aldus Energeia. "Het moet geen pappen en nathouden worden."

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 10 februari 2023

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.