Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Zijn slimme energiemeters correct en nauwkeurig?

door Jeanet Woldring 8 reacties Leestijd: 4 minuten

Slimme-meter_betrouwbaar.jpgZijn de slimme meters die netbeheerders installeren bij Nederlandse huishoudens betrouwbaar? Begin maart 2017 hebben media aandacht besteed aan het onderzoek dat de Universiteit Twente hiernaar heeft gedaan in 2015. Veel consumenten zijn nu bezorgd of hun meter wel goed functioneert. Is dat terecht?

Slimme meters in huis correct en nauwkeurig

Het is belangrijk om te weten dat de kans bijzonder klein is dat de extreme situaties uit het onderzoek zich ook bij mensen thuis voordoen. Dat zeggen de gezamenlijke netbeheerders. De resultaten van het onderzoek zouden niet zomaar te vertalen zijn naar wat er in huis gebeurt. 'Nederlandse consumenten kunnen er dan ook op rekenen dat hun meter goed en nauwkeurig is. In de praktijk zijn geen meters gevonden die meer aflezen dan het echte verbruik', zegt bracheorganisatie Netbeheer Nederland.

Onderzoek bij mensen thuis

Installatie slimme meter.jpgNetbeheer Nederland kent het onderzoek van de Universiteit Twente al sinds 2015. De netbeheerders hebben dit zeer serieus genomen. Ze hebben toen meteen het onderzoek overgedaan, samen met VSL (Nationaal Metrologisch Instituut). In dezelfde extreme lab-omstandigheden vonden ze inderdaad afwijkingen.  

Verder zijn ze gaan kijken naar praktijkgevallen. Energieleveranciers konden het aan netbeheerders doorgeven als klanten grote twijfels hadden over de hoogte van hun energieverbruik. In tientallen gevallen is onderzocht waar dat aan lag: aan de meter of aan iets anders. In alle gevallen hebben ze een logische verklaring gevonden en was de meter correct. De oorzaken van het verhoogde verbruik verschilden: van een elektrische kachel tot gezinsuitbreiding en van een vijverpomp tot een defecte sauna. Het hogere verbruik uit de laboratoriumsituatie is in de praktijk nog niet voorgekomen. De netbeheerders verwachten dat dit zelden of nooit het geval zal zijn, maar ze blijven dit soort onderzoeken uitvoeren. ​

​Netbeheerders verantwoordelijk voor correcte registratie

Voor 2020 krijgen alle Nederlandse huishoudens een slimme energiemeter aangeboden. In 2010 besloot het Ministerie van Economische Zaken dat de slimme meter belangrijk is om consumenten inzicht te geven in hun eigen energieverbruik. Dat helpt om energie –en geld– te besparen. De netbeheerders zijn verantwoordelijk voor correcte registratie van uw energie.

Extra toezicht

De slimme energiemeters zijn inmiddels bij 3 miljoen huishoudens geïnstalleerd. Ze voldoen aan strenge Europese normen. Het Agentschap Telecom​ houdt in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken toezicht op de nauwkeurigheid van de moderne meter. Volgens het Agentschap kan de Nederlandse consument er vertrouwen in hebben. Om dat vertrouwen te ondersteunen voert Agentschap Telecom de komende periode extra toezicht uit.

Toch twijfel  over de goede werking van uw slimme meter?

Volgt dan onderstaand  stappenplan van Netbeheer Nederland. 

1. Check zelf of uw eigen energieverbruik onverklaarbare verhogingen of verlagingen heeft – heeft u die niet, dan is er geen aanleiding om nader onderzoek te doen.

2. Heeft u wel onverklaarbare afwijkingen: vergelijk deze met het verbruik van vergelijkbare huishoudens – dat kan via Gaslicht.com op gemiddeld energieverbruik (bron Nibud).  

3. Is uw verbruik hoger dan dat van vergelijkbare huishoudens? Kijk dan of dit te verklaren valt door een gewijzigd energieverbruik. Denk bijvoorbeeld aan verandering in gezinssamenstelling; andere apparaten die mogelijk aan het huishouden zijn toegevoegd; ‘grootverbruikers’ als elektrische boilers, vijverpompen of waterbedden. Deze verklaringen zijn namelijk het meest voorkomend.

4. Indien u nog steeds geen verklaring heeft voor uw energieverbruik – vraag uw energieleverancier om met u mee te denken: zodat u nauwkeuriger kunt controleren waar uw verhoogd verbruik vandaan komt.

5. Is er dan nog steeds sprake van onverklaarbare verhoging – dan kan uw netbeheerder een gespecialiseerde doormeting komen maken van de elektriciteit in uw woning. Soms komen daar nog onverwachte technische oorzaken naar voren.

Wat kost een gespecialiseerde doormeting?

Indien de meter defect is, draagt de netbeheerder de kosten. Als dat niet zo is dan draagt u zelf de kosten. Gaslicht.com heeft nagezocht wat de drie grootste netbeheerders Enexis, Liander en Stedin vragen voor het ijken. Op locatie komt dat neer op ongeveer 400 euro per meter.

Update 20-3-2017:

Netbeheer Nederland heeft ons het volgende laten weten: Vanwege de vele zorgen bij consumenten geldt er bij alle netbeheerders nu een tijdelijk verlaagd tarief. Dit zal tot 1 juli gaan om 100 euro. Dit betaal je achteraf, en alleen als uit de doormeting blijkt dat er geen problemen met de meter zijn. 

Bekijk alle veelgestelde vragen over de slimme meter

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: dinsdag 16 juli 2019

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (8)

Geplaatst door: Y. van Veen ()

Welke analoge meters zijn wel geschikt voor terugdraaien (i.v.m. zonnepanelen)? Weten jullie ook welke merken goed zijn?

Opmerking van de redactie op 16-03-2018
Of uw meter geschikt is voor terugdraaien kunt u het beste navragen bij uw netbeheerder. Er zijn veel verschillende meters dat wij daar geen overzicht van hebben. Datzelfde geldt over welke merken goed zijn. De meters die door de netbeheerders worden geplaatst zijn uitgebreid getest. Wanneer toch blijkt dat een meter niet goed is wordt deze door de netbeheerders vervangen.
Geplaatst door: Xavier Van den Camp ()

Ik plaats zonnepanelen. Het agentschap Telecom mailt me dat het vervangen van mijn draaischijfmeter verplicht is, omdat die oude meter in strijd met haar bestemming zou worden gebruikt. Op uw site lees ik dat vervanging niet verplicht is. Wat is het nu??? Kan het zijn dat de overheid het salderen ergens in de toekomst wil afschaffen en dan met de oude meter niet kan zien wat ik heb verbruikt en opgeleverd en dat ze daarom iedereen aan die zogenaamde 'slimme' meter wil?

Opmerking van de redactie op 18-07-2017
Er kunnen 2 verschillende situaties aan de hand zijn. Uw netbeheerder biedt u een slimme meter aan, omdat uw regio op dat moment aan de beurt is. U bent dan niet verplicht om de slimme meter te accepteren. Daarnaast moeten energiemeters natuurlijk wel naar behoren werken. Als uit steekproeven is gebleken dat uw type meter te veel afwijkt dan wordt dat type meter afgekeurd. Uw meter moet dan vervangen worden. Op de site van het Agentschap Telecom staat een lijst met afgekeurde meters. U kunt hen ook het beste om toelichting vragen wat in uw geval de reden is dat u een nieuwe meter zou moeten hebben. Als uw analoge meter niet geschikt is voor terugdraaien (die meters bestaan), dan is het ook verstandig om uw meter te laten vervangen. Het goede nieuws is wel dat de huidige regelgeving voor salderen is verlengd tot 2023.
Geplaatst door: Jade ()

Ga nooit overschakelen naar een slimme meter, die meter zijn alleen slim voor de stroomleveranciers, ze gaan je nekken aan hun eigen belangen en niet voor de klanten helaas, laat je niet beetnemen, die meters meten slecht vooral de hoge pieken, dat heb je niet met analoge meters veel betrouwbaarder en hoelang zitten ze al in onze meterkasten, waarom overschakelen naar een digitale meter zo genaamd slimme meter, volgens mij kan ik niet tegen in gaan heb een huurhuis !! zal een tijd komen dat je verplicht wordt als huurder, dus laat je niet naaien met een slimme meter

Geplaatst door: Luuk ()

"In dezelfde extreme lab-omstandigheden vonden ze inderdaad afwijkingen." ... "Het hogere verbruik uit de laboratoriumsituatie is in de praktijk nog niet voorgekomen.".

Wat was de laboratoriumsituatie dan en waarin verschilt die van de praktijk? Het artikel vertelt zo maar een halve waarheid. Wie zegt dat de laboratoriumsituatie niet ook in de praktijk voor kan komen?

Opmerking van de redactie op 12-04-2017
Om het artikel leesbaar te houden wordt er via een link op https://www.agentschaptelecom.nl/actueel/nieuws/2017/slimme-elektriciteitsmeters-zijn-betrouwbaar verwezen naar het laboratoriumonderzoek. Helaas geeft de link op hun pagina een foutmelding waarvan wij het Agentschap (onderdeel van het Ministerie van EZ) inmiddels op de hoogte hebben gesteld. Ze hebben toegezegd dit z.s.m. aan te passen.
Geplaatst door: Bert ()

Kunnen ze mij verplichten en zo ja, wat is de maximale termijn dat ik het kan rekken? Met mijn klassieke meter krijg ik terug wat ik betaal bij teruglevering vanwege mijn zonnepanelen. Met die "slimme" (niet voor mij maar voor de overheid) kunnen ze mij dubbel belasten qua transportkosten en maar de helft vergoeden voor de teruglevering waar ze zelf het volle pond voor rekenen bij mijn buren. Reken maar dat ze iets verzinnen om ons te naaien.

Opmerking van de redactie op 12-04-2017
U heeft het recht om een slimme meter te weigeren. Dan houdt u uw oude meter voor stroom en gas. Mocht u alleen later toch besluiten om een slimme meter aan te vragen, dan mag de netbeheerder u hiervoor wel kosten in rekening brengen. Bij een slimme meter krijgt u iedere twee maanden een kosten- en verbruiksoverzicht. Op deze manier heeft u inzicht in uw verbruik en kunt u de jaar- of eindafrekening van uw energieleverancier controleren. Mocht u hier dan twijfels over hebben, dan kunt u contact opnemen met uw energieleverancier of netbeheerder om uw bevindingen te bespreken. Uiteraard kunt u ook de afrekening naar ons toesturen, zodat wij deze voor u kunnen controleren.
Geplaatst door: L ()

Beste Ben,
Op je website staat "Voor 2020 krijgen alle Nederlandse huishoudens een slimme energiemeter aangeboden.".
Ik heb nog een degelijke "ouderwetse" draaischijfmeter. Het ontwerp hiervan staat garant voor zeker 50 jaar betrouwbare dienst. Mijn ervaring met moderne electronica is helaas dat deze vaak nog geen 5 jaar volhouden (soms minder dan 1 jaar). Ik heb dus liever geen slimme meter. Kan ik de installatie hiervan weigeren?
Hoor graag wat hier de mogelijkheden zijn.
M dank en vr gr
Leo

Opmerking van de redactie op 12-04-2017
U ontvangt een bericht van uw netbeheerder waarin zij de slimme meter (kosteloos) aanbieden en de planning wanneer zij deze willen plaatsen. U heeft het recht op de slimme meter te weigeren. Dan houdt u uw oude gasmeter en elektriciteitsmeter. U ontvangt dan geen tweemaandelijks kosten- en verbruiksoverzicht. En u moet zelf uw meterstanden doorgeven aan het energiebedrijf voor de jaarafrekening, als u verhuist of als u overstapt naar een ander energiebedrijf. Mocht u later toch besluiten deze meter aan te vragen, dan mag de netbeheerder u hiervoor kosten in rekening brengen. Het is ook mogelijk om de slimme meter te accepteren, maar dan de slimme meter functie uit te laten zetten. U kunt hier meer informatie over vinden op onze website via https://www.gaslicht.com/energie-informatie/slimme-meter. Mocht u nog verdere vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op.
Geplaatst door: W.F. Lozie ()

€ 400,- kosten voor een doormeting door een monteur, die in het rayon aanwezig is?! Wat een tarief, beetje belachelijk! Zo'n meting is in hooguit 20 minuten gebeurd. Dit schrikt klanten af. Bedoeld of onbedoeld. En klant bent u en ik zeker wel!
Je bedenkt je wel 10x voordat je zo'n meting laat doen. En wie zegt dat mijn meter defect is of niet?!

Opmerking van de redactie op 12-04-2017
Wij begrijpen uw punt, helaas hebben wij hier geen invloed op. Als u twijfels heeft over de werking van uw slimme meter, kunt u het beste het stappenplan volgen die hier in het nieuwsbericht is geplaatst. Uiteraard even bellen met uw netbeheerder kan geen kwaad en brengt geen kosten met zich mee. Mochten zij langs komen en het blijkt dat de meter niet defect is, dan pas zullen zij hier de betreffende kosten voor in rekening brengen.
Geplaatst door: paul prijkel ()

. In 2010 besloot het Ministerie van Economische Zaken dat de slimme meter belangrijk is om consumenten inzicht te geven in hun eigen energieverbruik. Dat helpt om energie –en geld– te besparen.
EN DAT VALT DE JAARLIJKSE VERHOGING VAN DE ENERGIEBELASTING NIET ZO OP, moest er nog bijstaan

Opmerking van de redactie op 12-04-2017
Ieder jaar veranderen de belastingen per januari. Deze kosten worden bij iedereen doorberekend. Mocht u het idee hebben dat de kosten op uw afrekening niet juist zijn, kunt u deze altijd even naar ons toe mailen dan controleren wij deze voor u. Mailen mag naar info@gaslicht.com.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.