Hoe hoog is het gemiddeld energieverbruik van een huishouden?
Op basis van uw gemiddeld energieverbruik (gas- en stroomverbruik) kunt u met onze energievergelijker de goedkoopste energieleverancier laten berekenen. De hoogte van het gas- en elektriciteitsverbruik is van een groot aantal factoren afhankelijk: grootte en ligging van het huis, aantal bewoners, gedrag, wijze van verwarming en mate van isolatie. Het is niet eenvoudig om daar indicaties voor te geven. Ook energiedeskundigen verschillen van mening. Zo wijken cijfers m.b.t. het gemiddeld energieverbruik van het CBS soms sterk af van die van het NIBUD of van energieleveranciers zelf.
Ga snel naar:
- Vergelijk energie op basis van gemiddeld energieverbruik
- Hoe hoog is mijn stroomverbruik?
- Hoe hoog is mijn stroomverbruik in gasloze woning?
- Hoe hoog is mijn gasverbruik?
- Wat bepaalt de hoogte van mijn gasrekening?
- Wat zijn graaddagen?
- Hoe hoog is het verbruik per apparaat?
- Hoe kan ik op stroomkosten besparen?
- Hoe kan ik op gaskosten besparen?
- Besparen door te isoleren
Vergelijk energie op basis van gemiddeld energieverbruik
Onderstaande opsomming geeft het gemiddeld energieverbruik per gezinssamenstelling weer. Kies de samenstelling van uw huishouden om energie te vergelijken met het genoemde verbruik. Bedenk wel dat een gemiddelde niet zo veel zegt. Het maakt nogal verschil of u alleen in een klein, nieuw appartement woont of met een groot gezin in een oud vrijstaand huis. Daarom kunt u het beste vergelijken door uw eigen jaarverbruik in te vullen in onze vergelijker.
- 1-persoons huishouden (1600 kWh / 800 m3)
- 2-persoons huishouden (2300 kWh / 1000 m3)
- 3-persoons huishouden (3000 kWh / 1200 m3)
- 4-persoons huishouden (3700 kWh / 1400 m3)
- 5-persoons huishouden of groter (4400 kWh / 1600 m3)
Gemiddeld energieverbruik volgens het CBS
In onderstaande grafiek van het CBS zien we dat het energieverbruik in de loop der jaren gestaag is gedaald. Vanaf 2022 is een grote daling te zien ten opzichte van 2021 en de jaren daarvoor. Dit komt onder andere doordat huishoudens in 2022, als reactie op de hoge energieprijzen, meer op hun energieverbruik gingen letten. Ook worden steeds meer woningen geïsoleerd waardoor minder aardgas nodig is om de woning te verwarmen. De daling van de netto-stroomlevering komt met name door eigen opwek van zonnestroom.
Gemiddeld energieverbruik volgens Milieu Centraal en ACM
Volgens Milieu Centraal verbruikt een huishouden jaarlijks gemiddeld 1169 kuub gas en 2479 kilowattuur stroom (bron: PBL). In de maandelijkse Energiemonitor van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) kunt u het geschat energieverbruik vinden op basis van het gekozen gebruikersprofiel. U kunt daarbij filteren op woningtype, bouwjaar en aantal personen van een huishouden.
Hoe hoog is mijn stroomverbruik?
Het gemiddeld stroomverbruik is voornamelijk afhankelijk van de grootte van het huishouden. Verder is de aanwezigheid van elektrische apparaten van invloed. En de mate van energiezuinigheid en de frequentie waarmee gebruik wordt gemaakt van deze apparaten. Verder maakt het natuurlijk uit of u zonnepanelen heeft of een elektrische auto of warmtepomp die stroom verbruikt. Volgens het NIBUD was in 2023 het gemiddeld stroomverbruik per huishouden 2800 kWh per jaar.
We betalen in Nederland energiebelasting en ieder huishouden krijgt hiervan een deel terug. Het bedrag wordt verrekend met de jaarlijkse energierekening. In 2023 bedroeg de zogeheten vermindering energiebelasting € 597. Het bedrag dat u in 2024 terugkrijgt, is € 631 (incl. 21% btw). U kunt uw eigen jaarverbruik vinden op de jaarafrekening die u van uw huidige energieleverancier heeft ontvangen.
Hoe hoog is mijn stroomverbruik in gasloze woning?
Uw stroomverbruik zal toenemen op het moment dat u gasloos gaat wonen. Wanneer u uw gasaansluiting verwijdert, verdubbelt uw stroomverbruik. Een gasloze woning gebruikt ongeveer twee keer zoveel stroom. Het precieze verbruik van elektriciteit zonder gas hangt af van de grootte van uw huis, het energielabel van uw woning, het aantal personen in uw huishouden en het stroomverbruik van de apparaten. Rijdt u elektrisch? Het opladen van een elektrische auto kost enorm veel stroom. Zo’n 19 kW per 100 kilometer. Nederlanders rijden gemiddeld 20.000 kilometer per jaar. Dat komt neer op 3800 kWh stroom per jaar.
Hoe hoog is mijn gasverbruik?
De hoogte van het gasverbruik is voornamelijk afhankelijk van het woningtype. Ook het aantal bewoners, de persoonlijke comfortbehoefte en de weersomstandigheden zijn van invloed. Daarnaast bepalen de gastarieven van uw energieleverancier én de gasaansluiting de hoogte van uw rekening. In het algemeen geldt dat het gasverbruik de laatste jaren flink gedaald is. Dat komt vooral doordat we minder gas gebruiken voor verwarming: cv-ketels zijn veel zuiniger geworden en onze woningen zijn beter geïsoleerd. In 2022 is het gasverbruik fors gedaald door de extreem hoge gasprijzen. We waren in 2022 voor 77 procent afhankelijk van energie uit het buitenland. Dat is sinds het openen van de Staatsmijnen in Limburg in 1906 niet meer zo hoog geweest. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers, gepubliceerd in het artikel ‘Ruim 200 jaar energieverbruik in Nederland’.
U kunt uw eigen jaarverbruik vinden op de jaarlijkse afrekennota die u van uw huidige energieleverancier heeft ontvangen. Volgens het NIBUD was in 2023 het gemiddeld gasverbruik per huishouden 1200 m³ per jaar. Maar de verschillen tussen het gasverbruik van huishoudens zijn groot. Volgens Vattenfall gebruikt ongeveer een op de vijf huishoudens minder dan 1000 m³ en een op de zes huishoudens gebruikt meer dan 2400 m³. Volgens het CBS is het gasverbruik van een vrijstaande woning gemiddeld tweeënhalf keer zo groot als dat van een appartement.
Pakt uw gasverbruik veel hoger uit dan gemiddeld? Wellicht is uw huishouden groter dan gemiddeld (2,2 personen) of woont u in een groot, oud huis. Is dat het niet, dan heeft u misschien een onzuinige cv-ketel of stookt u vaker en hoger dan gemiddeld. Een andere oorzaak kan de gasaansluiting zijn. Veel huishoudens hebben namelijk een te grote gasaansluiting in huis. Zij betalen jaarlijks tot 900 euro te veel aan hun netbeheerder.
Wat bepaalt de hoogte van mijn gasrekening?
Van al het gas dat in huis verbruikt wordt, is maar liefst driekwart nodig om het huis te verwarmen. De rest gaat naar warm water, vooral voor een warme douche. Koken kost maar een klein beetje gas. De verwarming van uw huis is dus veruit de grootste kostenpost. En bovendien vindt dit verbruik grotendeels plaats op de koudste dagen van het jaar. Een strenge of zachte winter maakt om die reden een groot verschil in uw aardgasrekening.
Ook het soort huis bepaalt in grote mate het gasverbruik. Bij grote, vrijstaande huizen is het gasverbruik gemiddeld hoog. Goed geïsoleerde woningen verbruiken minder gas. Vanaf de jaren 70 werden huizen bij de bouw geïsoleerd. Vanaf 1992 zijn huizen goed of zeer goed geïsoleerd. Nieuwere woningen hebben daarom gemiddeld een lager gasverbruik.
De hoogte van uw gasrekening hangt af van:
- De grootte van uw huis en het bouwjaar
- Het aantal bewoners
- Hoe hoog u de verwarming zet
- Hoe vaak u stookt en doucht
- Of u kookt op gas of inductie
- Het weer: een strenge winter betekent meestal een hogere gasrekening
Ontdek of u kunt besparen op uw energierekening
Wat zijn graaddagen?
Graaddagen worden berekend op basis van de gemiddelde etmaaltemperatuur gemeten bij 16 weerstations van het KNMI. Het aantal graaddagen op een dag is gelijk aan 18 graden Celsius minus de gemiddelde etmaaltemperatuur. Indien de gemiddelde etmaaltemperatuur hoger of gelijk aan 18 graden dan is het aantal graaddagen nul. De 18 graden Celcius wordt de stookgrens genoemd. Bij een gemiddelde buitentemperatuur van 18 graden of hoger wordt verondersteld dat de verwarming niet aanslaat.
Met behulp van graaddagen wordt een relatie gelegd tussen de buitentemperatuur (uitgedrukt in aantal graaddagen) en het (huishoudelijk) gasverbruik. Omdat graaddagen op zich geen rekening houden met andere weersinvloeden zoals zonnestraling en wind, worden de graaddagen afhankelijk van het seizoen vermenigvuldigd met een wegingsfactor. Zo ontstaan 'gewogen graaddagen' waarmee het gasverbruik beter kan worden verklaard. Energiebedrijven gebruiken de gewogen graaddagen o.a. voor het verwerken van tariefwijzigingen zonder tussentijdse meteropname en het corrigeren van (jaar)verbruiken naar een normaal temperatuurniveau voor het berekenen van een zo goed mogelijke nota. Graaddagen zijn ook te gebruiken om het eigen verbruik te monitoren. (bron: Energiened)
Hoe hoog is het verbruik per apparaat?
Niet alle apparaten van dezelfde soort gebruiken evenveel stroom. En niet ieder huishouden gebruikt een apparaat even vaak. Een elektrische boiler (groter dan 20 liter) verbruikt de meeste stroom: gemiddeld bijna 1900 kWh per jaar. Een zonneboiler is een alternatief voor de elektrische boiler. Een tropisch aquarium, een tuinvijverpomp en een waterbed lusten er ook wel wat. Wasdrogers, 2-deurs koelkasten, kookplaten en grote televisieschermen zijn eveneens huishoudelijke stroomslurpers, maar ook... de thuistap. Deze blijkt meer energie te gebruiken dan een wasmachine! Andere grote energieverbruikers zijn een elektrische kachel, airconditioner, infraroodsauna, terrasverwarmer en vaatwasser. Meer over verbruik per apparaat: Mileucentraal.
Hoe kan ik op stroomkosten besparen?
Ledlampen verbruiken ongeveer 90 procent minder energie dan gloeilampen. Hoewel de aanschafprijs hoger ligt, betaalt u op de lange termijn veel minder voor led door het lage verbruik en de lange levensduur. Milieu Centraal geeft tips om energie te besparen met verlichting, helpt u stap voor stap op weg om de juiste lamp te kiezen én vertelt waar u oude lampen kunt inleveren.
Gelukkig zijn er meer manieren om te besparen op uw stroomkosten. Bijvoorbeeld zelf stroom opwekken met zonnepanelen en overstappen op goedkope stroom.
Hoe kan ik op gaskosten besparen?
De prijs van energie is hoog. Met een paar simpele tips kunt u tot wel honderden euro’s per jaar op gas besparen. Onder de naam ‘Zet ook de knop om’ is de Rijksoverheid daarvoor een landelijke campagne gestart. De belangrijkste bespaartips:
- Zet uw thermostaat op maximaal 19 graden.
- Douch maximaal 5 minuten.
- Verwarm alleen de ruimtes waar u bent.
- Zet ‘s avonds de thermostaat op 15 graden.
- Niet thuis? Zet de thermostaat op 15 graden.
Besparen door te isoleren
Wilt u het gemiddeld energieverbruik verder verlagen? U kunt dit doen door uw huis goed te isoleren. Goede isolatie van uw woning voorkomt dat de warmte naar buiten gaat. Mist u nog ergens isolatie aan uw dak, buitenmuur of vloer? Of heeft u matige isolatie zoals dubbel glas? Door de isolatie van uw woning te verbeteren, bespaart u op gas en heeft u minder last van kou en tocht. En als u twee of meer isolatiemaatregelen neemt, kunt u met een subsidie zo’n 30% van de kosten terugkrijgen. Lees meer over isoleren op Verbeterjehuis.nl.
Bent u al goed bezig met energiebesparing? Ontdek uw eigen energiescore met de EnergieBespaarWijzer van Milieu Centraal. Met handige tips op maat om uw energiescore te verbeteren.
Ook interessant bij dit onderwerp:
Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.