Welke energieleverancier moet ik kiezen?
Met een overstap naar een andere energieleverancier kan veel geld bespaard worden. Daarnaast wilt u misschien overstappen naar een vast contract of juist een energiecontract met duurzame energie, zoals CO2-gecompenseerd gas.
Gaslicht.com voldoet aan de 5 criteria van ConsuWijzer waaraan je een goede vergelijkingssite voor energie herkent. Wilt u een nieuwe energieleverancier kiezen? Wij vertellen u waar u op moet letten bij het vergelijken van verschillende energieleveranciers. Lees de 11 tips!
Ga snel naar:
- Tip 1: Postcode en jaarverbruik
- Tip 2: Energieprijzen
- Tip 3: Leveringskosten
- Tip 4: Vaste en variabele tarieven
- Tip 5: Bepaalde of onbepaalde tijd
- Tip 6: Enkel of dubbel tarief
- Tip 7: Grijze of groene energie
- Tip 8: Zelf energie opwekken
- Tip 9: Contractduur, opzegtermijn en opzegvergoeding
- Tip 10: Algemene en actievoorwaarden
- Tip 11: Klantenservice, klachtafhandeling en klachtenregeling
- Bonustip: Maandelijks termijnbedrag en jaarafrekening
- Checklist bij het overstappen
Tip 1: Postcode en jaarverbruik
Vul uw postcode in en de hoeveelheid stroom en/of gas die u per jaar verbruikt. Dit kunt u terugvinden op uw jaarafrekening. Indien u uw jaarverbruik niet weet, kunt u het gemiddelde energieverbruik op basis van het aantal personen in uw huishouden berekenen. Door uw jaarverbruik zo nauwkeurig mogelijk in te vullen krijgt u een advies op maat.
Tip 2: Energieprijzen
U kunt alleen besparen op de leveringskosten. Op kosten van de netbeheerder kunt u niet besparen. Ook niet op energiebelasting en btw. Die kosten zijn bij alle energieleveranciers gelijk. In de Energievergelijker van Gaslicht.com staat bij prijsdetails hoe de jaarkosten tot stand komen. Bij pakketdetails vindt u terug hoe de korting verrekend wordt.
Tip 3: Leveringskosten
De leveringskosten bestaan uit een vast en variabel deel. Sommige leveranciers hebben lage verbruikstarieven en hoge vaste leveringskosten (vastrecht) en anderen weer net andersom. Welke variant voor u het voordeligst is, is afhankelijk van uw specifieke verbruik. Onze energievergelijker rekent supersnel uit welke leverancier het voordeligst is aan de hand van uw jaarverbruik.
Tip 4: Vaste, variabele en dynamische tarieven
Als u overstapt kunt u kiezen uit vaste, variabele en dynamische tarieven. Bij vaste tarieven heeft u meer zekerheid over de prijs gedurende de looptijd. Maar u loopt wel het risico te veel te betalen wanneer de energieprijzen dalen. Of het loont om voor langere tijd voor 'vast' te kiezen, hangt af van de ontwikkeling van de energieprijzen. Lees hier meer over vaste en variabele energietarieven. Energiecontracten met dynamische tarieven zijn nieuw en slechts bij een paar aanbieders af te sluiten. Het zijn contracten waarbij de tarieven voor elektriciteit en gas direct gekoppeld zijn aan de prijzen op de spotmarkten voor elektriciteit en gas (de zogenoemde ‘day ahead markt’). Dit betekent dat de prijzen een dag van tevoren bekend zijn. Bij deze contracten is de energierekening in de winter aanzienlijk hoger dan in de zomer.
Tip 5: Bepaalde of onbepaalde tijd
Ook heeft u de keuze uit een contract voor bepaalde of onbepaalde tijd. Bij onbepaalde tijd heeft u de vrijheid om op elk gewenst moment over te stappen. Maar dan loopt u wel kortingen mis en kunt u niet kiezen voor vaste tarieven. Met een jaarcontract met vaste tarieven en een korting kunt u vaak het meest besparen. Let op: na het jaar gaat u automatisch over op een contract voor onbepaalde tijd met hogere variabele tarieven. Bij uw aanmelding via Gaslicht.com kunt u aangeven dat u herinnerd wilt worden aan het aflopen van uw contract zodat u op tijd bent voor uw volgende overstap.
Tip 6: Enkel of dubbel tarief
Bij een enkel tarief betaalt u altijd hetzelfde. Bij een dubbel tarief betaalt u in de piekuren een hoger tarief en in de daluren een lager tarief. Met het verdwijnen van het TF-signaal per 1 juli 2021 kunt u niet meer kiezen tenzij u een slimme meter heeft. Heeft u geen slimme meter? Dan krijgt u bij uw leverancier automatisch enkeltarief. Gebruikt u overdag veel stroom dan is een enkeltarief voordeliger.
Tip 7: Grijze of groene energie
Dan is er nog de keuze uit grijze of groene stroom. Ook kunt u kiezen voor groen gas (CO2 gecompenseerd). Wilt u een bijdrage leveren aan het milieu? Kies dan voor groene stroom. De Autoriteit Consument en Markt houdt toezicht op groene stroom. Sinds 2005 zijn energiebedrijven verplicht een stroometiket te maken voor hun klanten. Alle leveranciers moeten dit op dezelfde wijze aangeven waardoor u een goede vergelijking kunt maken. U kunt het stroometiket van de leverancier vinden in de detailinformatie op Gaslicht.com. Wilt u alleen stroom die opgewekt is in Nederland, vink dat dan aan in onze energievergelijker.
Tip 8: Zelf energie opwekken
U kunt ook zelf energie opwekken, met zonnepanelen bijvoorbeeld. Aangeraden wordt om maximaal 75 procent van het energieverbruik zelf op te wekken, zodat u minder opwekt dan u verbruikt. Voor de stroom die u méér opwekt dan verbruikt, ontvangt u een terugleververgoeding die lager is dan de prijs die u moet betalen voor stroom die u afneemt van uw energieleverancier. In onze energievergelijker kunt u aangeven hoeveel stroom u teruglevert en hoeveel zonnepanelen u heeft. Gaslicht.com rekent automatisch uit wat de goedkoopste energieleverancier is als u zelf stroom opwekt.
Tip 9: Contractduur, opzegtermijn en opzegvergoeding
Bent u nog nooit overgestapt en heeft u uw huidige contract niet verlengd en weer voor een bepaalde tijd vastgezet? Dan heeft u op dit moment een contract voor onbepaalde duur. U kunt dat altijd opzeggen met inachtneming van een termijn van maximaal 30 dagen. De meeste contracten worden afgesloten voor een bepaalde tijd. Deze kunt u ook altijd opzeggen met inachtneming van een termijn van maximaal 30 dagen. Wordt uw contract echter vóór de einddatum beëindigd, dan kan uw energieleverancier een opzegvergoeding in rekening brengen. Op 1 juni 2023 zijn de regels omtrent de opzegvergoeding veranderd. De opzegvergoeding is vanaf nu gelijk aan het verlies dat uw leverancier maakt omdat u het contract niet uitzit. Op Gaslicht.com wordt de contractduur, opzegtermijn, opzegvergoeding (boete bij contractbreuk) en wijze van opzeggen op detailniveau aangegeven. Controleer de einddatum van uw contract.
Tip 10: Algemene en actievoorwaarden
Alle leveranciers hanteren algemene voorwaarden. Deze zijn door de ACM gecontroleerd op redelijkheid en gelden voor al de bij ons aangesloten energieleveranciers. Dit is anders bij de product- en actievoorwaarden. Deze voorwaarden kunnen dus bij de ene leverancier gunstiger zijn dan bij een andere. Moet u bijvoorbeeld bij een eerste betaalverzuim direct een boete betalen? Kunt u per direct opzeggen? De 'kleine lettertjes' waarop u goed moet letten, kunt u terugvinden in de detailinformatie op Gaslicht.com. In de actievoorwaarden staat alle informatie over de actie. Bijvoorbeeld hoe en wanneer de korting wordt verrekend. Lees de actievoorwaarden goed door voordat u op 'aanmelden' klikt.
Tip 11: Klantenservice, klachtafhandeling en klachtenregeling
Op Gaslicht.com worden de verschillen in service duidelijk gemaakt in de detailinformatie. Kan ik mijn meterstanden online doorgeven? Kan ik mijn termijnbedrag online wijzigen? Welke aanvullende services biedt de leverancier? Is de energieleverancier aangesloten bij de Stichting Geschillencommissie Energie en Water? Lees voor u een beslissing maakt de reviews van andere overstappers. De beoordelingen op Gaslicht.com zijn gecontroleerd: ze zijn afkomstig van échte overstappers. Lees hier de ervaringen van onze energieleveranciers. Lees hier de ervaringen van onze klanten.
Bonustip: Maandelijks termijnbedrag en jaarafrekening
Uw nieuwe leverancier brengt zowel de leveringskosten als de netbeheerkosten in rekening op één factuur. De energieleverancier bepaalt in redelijkheid de hoogte van het maandelijkse termijnbedrag. Als uitgangspunt geldt dat u op de jaarafrekening zo min mogelijk hoeft bij te betalen.
Het kan gebeuren dat u in de maand van uw overstap nog een rekening van uw oude energieleverancier ontvangt. Dat kan als het bericht van uw overstap en het versturen van de rekening elkaar hebben gekruist. U betaalt hierdoor niet te veel, want uw oude energieleverancier verrekent de termijnbedragen met uw verbruik op de eindafrekening. Heeft u meer aan termijnbedragen betaald dan u verbruikt heeft? Dan krijgt u het geld terug van de energieleverancier bij uw eindafrekening. U betaalt dus nooit dubbel. Controleer uw eindafrekening die u binnen 6 weken na uw overstap hoort te ontvangen.
Checklist bij het overstappen
Hieronder ziet u een opsomming van alle vragen die u kunnen helpen bij de overstap naar een andere energieleverancier:
- Wat is de contractduur?
- Wat zijn de voorwaarden bij het energiecontract?
- Geldt de prijs en de eventuele korting voor gas én stroom?
- Is de prijs inclusief netbeheerkosten, overheidsheffingen en btw?
- Geldt de prijs voor een enkele of dubbele meter?
- Staan de tarieven vast of zijn ze variabel?
- Hoe vaak wijzigen de variabele tarieven?
- Is de leverancier aangesloten bij een geschillencommissie?
- Hoe kan het termijnbedrag aangepast worden?
- Wat is de oorsprong van de energie? Wind, biomassa, zonne-energie, kernenergie?
- Komt de groene stroom uit Nederland of wordt deze geïmporteerd?
- Hoe is de kwaliteit van de klantenservice?
Wanneer u voor zichzelf duidelijkheid heeft over deze punten dan kunt u een weloverwogen besluit nemen over het kiezen van uw nieuwe energieleverancier. Vergelijk energieprijzen daarom op een betrouwbare en onafhankelijke manier via Gaslicht.com.
Ook interessant bij dit onderwerp:
Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.