Dynamische tarieven
-
Energiecontracten met dynamische (of flexibele) prijzen zijn contracten waarbij de tarieven voor stroom en gas direct gekoppeld zijn aan de prijzen op de spotmarkten. Daarbij baseert uw leverancier de energieprijs op de inkoopprijs van energie op de groothandelsmarkt. Dit betekent dat de tarieven die u uiteindelijk afrekent per uur (stroom) en per dag (gas) verschillen, en pas een dag van tevoren bekend zijn. Daarbij geldt een leveranciersafhankelijke opslag op de stroom- en gasprijs. Voor een dynamisch energiecontract heeft u een slimme meter nodig. Het is een energiecontract voor onbepaalde tijd dat loopt totdat u opzegt. U bent geen opzegvergoeding verschuldigd.
-
Een dynamisch energiecontract is interessant voor mensen die in staat zijn te sturen op hun energieverbruik, het risico van oplopende energieprijzen kunnen opvangen en graag hun energieverbruik in de gaten houden. De prijzen veranderen steeds, dus u moet het niet vervelend vinden om geen zekerheid te hebben over wat u gaat betalen voor uw stroom- en of gasverbruik. Als u bovendien kunt sturen op uw verbruik op het moment dat de prijs gunstig is, dan kan een dynamisch contract wellicht interessant voor u zijn.
-
Energieleveranciers hanteren verschillende werkwijzes voor het bepalen van uw maandkosten. Zo kan een leverancier er voor kiezen om maandelijks uw daadwerkelijke verbruik te factureren. Ook zijn er contracten waarbij uw kosten op jaarbasis geschat worden bij het afsluiten van het contract, en vervolgens verdeeld over 12 gelijke termijnbedragen. Ook zijn er variaties mogelijk, waarbij uw verbruik maandelijks wordt afgerekend, maar voor de energiebelasting een geschat verbruik per maand aangehouden wordt.
Het is bij het afsluiten van het contract verstandig om te letten op de afrekenwijze, en of deze past bij uw wensen en financiële situatie. -
Bij een dynamisch energiecontract is het variabele leveringstarief bij iedere energieleverancier gelijk. Dit ‘kale’ tarief per kWh stroom of m³ gas wordt ook wel markttarief genoemd, omdat dit dagelijks op de energiemarkten bepaald wordt. De hoogte van de inkoopvergoeding (ook wel opslag of inkoopopslag genoemd) bepaalt de leverancier zelf. Extra belangrijk dus om dit mee te nemen wanneer u overweegt over te stappen en verschillende energieleveranciers vergelijkt. In onze vergelijker rekenen we met de verwachte gemiddelde marktprijs voor de komende 12 maanden, plus de betreffende opslag per leverancier.