Warmtepompen
-
Een (hybride) warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht. Hiervoor wordt stroom gebruikt. Voor 3,5-5 kWh warmte is ongeveer 1 kWh uur stroom nodig. Warmtepompen zijn dus een zuinige, duurzame manier om uw huis te verwarmen en te douchen. Uw gasverbruik gaat met een warmtepomp gemiddeld met 30 procent omlaag.
-
Dat verschilt nogal per type warmtepomp. Een volledig elektrische warmtepomp kost € 12.000, terwijl een hybride warmtepomp bij een bestaande cv-ketel ongeveer € 6000 kost (bron: Milieu Centraal). Voor een volledig elektrische warmtepomp krijgt u wel (iets) meer subsidie.
-
U kunt subsidie krijgen als ueen warmtepomp koopt. Let wel op het energielabel: u krijgt alleen subsidie voor een warmtepomp met energielabel A++ of hoger. We moeten in 2050 van het gas af zijn. Daarom stimuleert de overheid duurzame alternatieven voor gas. Woningeigenaren kunnen gebruikmaken van de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). U kunt de subsidie aanvragen op RVO.nl.
-
Met een warmtepomp verbruikt u minder gas en meer stroom. Aangezien gas duurder is dan stroom bespaart u in principe op uw energierekening. Het verschilt per huishouden of een warmtepomp rendabel is of niet. Bij een laag verbruik kan het zo zijn dat een warmtepomp duurder is dan het verwarmen met gas. Omdat een warmtepomp relatief veel stroom kost, kunt u overwegen om een deel van de stroom zelf op te wekken met zonnepanelen.
-
De verplichting om vanaf 2026 bij het vervangen van de cv-ketels een – hybride – warmtepomp te installeren wordt geschrapt. Dat staat in het hoofdlijnenakkoord van het nieuwe kabinet.
-
Omdat de installatie van een warmtepomp in deze gevallen veel geld en moeite kost, heeft minister De Jonge in 2023 besloten om een warmtepomp voor deze groep niet te verplichten. In appartementen is vaak te weinig ruimte voor warmtepompen. Daarnaast maken ze veel lawaai en een geluidswerende kast neemt weer ruimte in. Overigens is de verplichting om vanaf 2026 bij het vervangen van de cv-ketels een – hybride – warmtepomp te installeren, komen te vervallen.
-
Volgens het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening verdient de investering in een warmtepomp zich in gemiddeld 7 jaar terug, gevolgd door een structureel lagere energierekening voor de gehele levensduur van de (hybride) warmtepomp (peildatum 8-10-'23).
De overheid was van plan om vanaf 2026 te verplichten dat nieuwe verwarmingsinstallaties efficiënter zijn dan de huidige cv-ketels. Dat zou betekenen dat als u vanaf 2026 uw cv-ketel ging vervangen, u verplicht was om minimaal een hybride warmtepomp te installeren. Ook een volledig elektrische warmtepomp of aansluiting op een warmtenet was mogelijk. Inmiddels is in het hoofdlijnenakkoord dit plan voor verplichting geschrapt.
Een – hybride – warmtepomp is volgens demissionair minister De Jonge in veel gevallen een zeer aantrekkelijke investering. ‘Een warmtepomp gaat gemiddeld 15 tot 20 jaar mee en zorgt direct voor een lagere energierekening. Nadat de warmtepomp eenmaal is terugverdiend, heeft de consument door zijn investering in de warmtepomp nog jarenlang de baten van een lagere energierekening. Een hybride warmtepomp blijft dus voor veel mensen een heel aantrekkelijke optie.’ (peildatum 29-5-'24)