Energietarieven
-
Heeft u een contract met een dubbeltarief en wilt u liever tegen enkeltarief worden afgerekend? Dan kunt u hiervoor een verzoek indienen bij uw energieleverancier. Op dit moment is dit helaas niet bij alle energieleveranciers mogelijk om dit aan te laten passen. Mocht u liever tegen enkeltarief worden afgerekend en kan dat niet bij uw huidige leverancier? Neem dan contact op met Gaslicht.com. De klantenservice kijkt graag met u mee naar welke leverancier u het beste kunt overstappen om wel gebruik te kunnen maken van enkeltarief.
-
Heeft u een contract met enkeltarief en wilt u graag tegen dubbeltarief worden afgerekend? Dan kan dat wanneer u in het bezit bent van een slimme meter. Geef bij uw huidige leverancier aan dat u het tarief graag wilt omzetten naar dubbeltarief.
Heeft u nog geen slimme meter? Dan kunt u uw oude meter laten vervangen door een slimme meter. Neem hiervoor contact op met uw netbeheerder. Zonder slimme meter kunt u niet meer worden afgerekend tegen dubbeltarief. -
De gasprijs is opgebouwd uit verschillende kosten:
- Het leveringstarief
- Netbeheerkosten
- Overheidsheffingen
- Btw van 21% -
De stroomprijs is opgebouwd uit verschillende kosten:
- Het leveringstarief
- Netbeheerkosten
- Overheidsheffingen
- Btw van 21% -
- In de TOP 5 gaan we uit van een huishouden met een gemiddeld jaarverbruik van 2300 kWh en 1000 m³ met een enkele meter in de provincie Noord-Holland met netbeheerder Liander. In de TOP 5 Stroom gaan we uit van een gemiddeld jaarverbruik van 2300 kWh.
- De geschatte jaarkosten bestaan uit leveringskosten, overheidsheffingen en netbeheerkosten 2025, incl. 21% btw.
- Uitgegaan wordt van actuele, landelijk geldende aanbiedingen, met een actieve aanmeldmogelijkheid. Eventuele kortingen zijn al verwerkt in de jaarkosten.
- De lijst wordt samengesteld uit contracten met vaste tarieven af te sluiten via deze website.
- Actiekortingen die bij een pakket worden aangeboden kunnen variëren op basis van postcode en verbruik.
- Prijsverschillen tussen energiepakketten worden alleen veroorzaakt door verschillen in leveringskosten (ca. 50% van de nota).
- Energiebelasting wordt bepaald door de overheid en betaald per kWh/m³. De netbeheerkosten zijn regioafhankelijke vaste kosten.
- Overheidsheffingen en netbeheerkosten zijn gelijk, ongeacht de leverancier.
- Exclusieve actietarieven en kortingen gelden alleen bij aanmelding via deze website.
-
- In de lijst gaan we uit van een gemiddeld jaarverbruik van 16.000 kWh en 4.000 m³ met een enkele meter in de provincie Noord-Holland met netbeheerder Liander.
- De geschatte jaarkosten bestaan uit leveringskosten, overheidsheffingen en netbeheerkosten 2025, alles excl. btw.
- Uitgegaan wordt van actuele, landelijk geldende aanbiedingen, met een actieve aanmeldmogelijkheid. Eventuele kortingen zijn al verwerkt in de jaarkosten.
- De lijst wordt samengesteld uit contracten af te sluiten via deze website.
- Indien bij een pakket verschillende actiekortingen worden aangeboden, wordt in de lijst de laagste actiekorting getoond.
- Prijsverschillen tussen energiepakketten worden alleen veroorzaakt door verschillen in leveringskosten (ca. 50% van de nota).
- Energiebelasting wordt bepaald door de overheid en betaald per kWh/m³. De netbeheerkosten zijn regioafhankelijke vaste kosten.
- Overheidsheffingen en netbeheerkosten zijn gelijk, ongeacht de leverancier.
- Exclusieve actietarieven en kortingen gelden alleen bij aanmelding via deze website.
-
De tijden voor het normaal- en daltarief zijn afhankelijk van de netbeheerder in de betreffende regio. Vrijwel alle netbeheerders schakelen op daltarief van 23.00 uur tot 7.00 uur op doordeweekse dagen, in het weekend (vrijdagavond tot maandagochtend) en op erkende feestdagen. In Noord-Brabant en Limburg zijn de daluren van 21.00 uur tot 7.00 uur.
-
Onder de naam Opslag Duurzame Energie- en Klimaattransitie (ODE) wordt vanaf 1 januari 2013 een heffing geheven op aardgas en elektriciteit. De overheid wil hiermee bewerkstelligen dat het duidelijker zichtbaar wordt welk bedrag voor de stimulering van duurzame energie wordt gebruikt. De klant betaalt ODE op basis van het verbruik (bedrag per kWh/m3) en wordt geheven via de jaarafrekening. De overheid stopt dit in een potje om investeringen in duurzame energie mogelijk te maken. De overheid rekent deze opslag voor zowel klanten van groene stroom als grijze stroom.
Per 1 januari 2023 is de Opslag Duurzame Energie samengevoegd met de energiebelasting.
-
Energiebelasting is een belasting op energie die de overheid oplegt. U betaalt energiebelasting omdat energiegebruik slecht is voor het milieu. Door energiegebruik kunnen bijvoorbeeld fossiele brandstoffen zoals gas en steenkool opraken. En energiecentrales stoten gassen uit die ervoor zorgen dat het warmer wordt op aarde. Door de energiebelasting betaalt u meer geld voor energie.
De overheid hoopt dat u daardoor zuiniger bent met energie. De hoogte van de energiebelasting wordt bepaald door de overheid. U betaalt de energiebelasting via uw energieleverancier die deze afdraagt aan de Belastingdienst
-
Bij een enkeltarief betaalt u de hele dag dezelfde prijs voor uw elektriciteit. Bij een dubbeltarief betaalt u een daltarief tijdens daluren en een normaaltarief daarbuiten. Het daltarief betaalt u 's nachts, in het weekend en op feestdagen.
Het normaaltarief wordt berekend op werkdagen van 7.00 tot 21.00 uur of 23.00 uur. In de ene regio stopt het normaaltarief om 21.00 uur, en in de andere regio om 23.00 uur. De netbeheerder bepaalt of de daluren om 21.00 uur of om 23.00 uur beginnen.
Enkeltarief kan bij meters met 1 telwerk en bij meters met 2 telwerken. Dubbeltarief kunt u alleen gebruiken als uw meter 2 telwerken heeft. En vanaf 1 juli 2021 kan het alleen met een slimme of digitale meter. Heeft of wilt u geen slimme meter? Dan is alleen maar enkeltarief mogelijk.
-
Het capaciteitstarief is een tarief dat wordt berekend voor het transport van gas en elektriciteit, afhankelijk van de capaciteit van de aansluiting. Vanaf 1 januari 2009 worden alle kosten voor het transport van elektriciteit in rekening gebracht via vaste bedragen onafhankelijk van het verbruik.
Het capaciteitstarief is ingevoerd omdat het beter aansluit op de kosten van het transportnet en voordelen voor de consument met zich meebrengt. Kosten van energietransport zijn namelijk hoofdzakelijk vaste kosten. Door het capaciteitstarief wordt de administratie eenvoudiger. Het dataverkeer tussen de netbeheerder en de leverancier vermindert, waardoor er minder kans is op fouten.
De invoering van het capaciteitstarief geldt voor alle kleinverbruik elektriciteit aansluitingen t/m 3 x 80 ampère. Het capaciteitstarief voor gas geldt voor alle kleinverbruik gasaansluitingen t/m 170.000 m³ per jaar.
Voor gas en elektriciteit gelden aparte capaciteitstarieven die te vinden zijn op de website van de ACM.
-
Onder besparing ten opzichte van de gemiddelde jaarkosten verstaan we de gemiddelde jaarkosten voor gas en stroom van alle leveranciers die hun contracten voor onbepaalde tijd met variabele tarieven transparant publiceren. Dit zijn de zogeheten standaardcontracten waarvan de tarieven halfjaarlijks worden bijgesteld. Meestal per 1 januari en per 1 juli. Consumenten die nog nooit zijn overgestapt van energieleverancier of van energiecontract hebben doorgaans een standaardcontract.
-
Bij dynamische tarieven baseert uw leverancier de energieprijs op de inkoopprijs van energie op de beurs. Uw tarief voor elektriciteit kan per uur geschillen. En voor gas per dag. Daarom heeft u een slimme meter nodig. Lees meer over de risico's van dynamische tarieven en waarom ze moeilijk te vergelijken zijn.
-
De leveringskosten zijn de kosten die de energieleverancier berekent voor de levering van de energie. Deze kosten bestaan uit:
- variabele leveringskosten: een bedrag dat u betaalt per kWh elektriciteit of m³ gas. Als u meer energie gebruikt, kost het u meer geld.
- vaste leveringskosten: een vast bedrag dat u per maand betaalt voor de andere kosten van de energieleverancier. Bijvoorbeeld administratiekosten. Dit bedrag kan verschillend zijn per energieleverancier.
-
Meterkosten zijn de kosten voor het beheer en onderhoud van de meter. De overheid heeft als eis gesteld, i.v.m. de liberalisering van de energiemarkt, dat in de facturering de meterkosten apart worden gepresenteerd.
-
Netbeheerkosten worden soms ook wel transportkosten of netwerkkosten genoemd. Netbeheerkosten zijn de kosten die de energieleverancier namens de netbeheerder in rekening brengt. U betaalt netbeheerkosten voor het transport van energie naar uw huis toe.
De netbeheerkosten bestaan uit:
1.Capaciteitstarief en vastrecht
2.Periodieke aansluitvergoeding
3.Meettarief -
Variabele kwartaaltarieven zijn tarieven die ieder kwartaal worden aangepast. Dit is mede het gevolg van seizoensinvloeden. In de winterperiode is de gasprijs doorgaans hoger dan in de zomerperiode.
-
Vaste leveringskosten zijn onderdeel van de leveringskosten, voorheen 'vastrecht' genoemd. In tegenstelling tot de variabele leveringskosten is het een vast bedrag per maand, ongeacht de hoogte van het verbruik voor de andere kosten van de energieleverancier. Bijvoorbeeld administratiekosten. Dit bedrag kan verschillend zijn per energieleverancier.
-
De gasprijs wordt bepaald door de energieleverancier, de overheid en de netbeheerder. De gasprijs bestaat uit leveringskosten, netbeheerkosten, energiebelastingen en toeslagen. Het grootste deel, de leveringskosten, bepaalt uw energieleverancier. Dat zijn de gasprijzen die per energieleverancier verschillen. De overheidsheffingen en de netbeheerkosten zijn bij alle energieleveranciers hetzelfde.