Stadsverwarming
-
Doorgaans is het ook interessant om over te stappen als er alleen stroom afgenomen wordt. Er kan in dat geval een vergelijking voor stroom gemaakt worden. Welke energieleverancier het meest voordelig is, hangt af van het stroomverbruik.
-
Sinds 1 januari 2014 houdt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) toezicht op stadsverwarming en blokverwarming. Toen trad de Warmtewet in werking. Sindsdien stelt de ACM jaarlijks de maximumprijs voor warmtelevering vast.
-
U mag zelf bepalen of u zich aansluit bij een warmtenet. Het maakt niet uit of het om een bestaande woning of een nieuwbouwwoning gaat.
-
In de Warmtewet staat dat er per 1 januari 2014 maximumtarieven voor warmte gelden. Die stelt ACM (Autoriteit Consument & Markt) elk jaar vast. Een leverancier mag sindsdien geen hogere bedragen rekenen dan deze maximumtarieven.
-
In geval van stadsverwarming kan er niet overgestapt worden op een andere warmtevoorziening, bijvoorbeeld gas. Er kan wel overgestapt worden op een andere stroomleverancier. Er kan ook niet gekozen worden voor een andere leverancier van stadswarmte.
De warmtenetten zijn namelijk niet onderling met elkaar verbonden, zoals bij elektriciteit en gas. Dit komt omdat er bij een warmtenet vaak maar één lokale energiebron is, die de warmte opwekt. Er is vaak maar één partij die de warmte aan klanten levert. De Warmtewet biedt per 1-1-2014 daarom afnemers van warmte extra bescherming.
-
Per 1 januari 2014 zijn de volgende zaken wettelijk geregeld voor gebruikers van stadsverwarming of blokverwarming:
1. Er gelden vanaf 1 januari 2014 landelijke maximumtarieven voor warmte. Een energieleverancier mag niet méér rekenen dan die tarieven.
2. Wanneer de warmteleverancier klanten mag afsluiten
3. Wanneer klanten recht hebben op compensatie bij een storing
4. Wat er in de overeenkomst tussen de klant en de warmteleverancier moet staan, bijvoorbeeld over de kwaliteit van de warmte en over de dienstverlening.
5. De rechten en plichten bij het meten van warmteverbruik
6. En de mogelijkheid om een meningsverschil tussen klant en warmteleverancier bij een geschillencommissie voor te leggen. Die commissie beslist dan wie er gelijk heeft.