Opzeggen energiecontract
-
Een energiecontract is persoonsgebonden. Dat betekent dat het contract op naam staat in plaats van op een adres. Als u gaat verhuizen hoeft u uw contract niet per se op te zeggen. U kunt uw contract ook meeverhuizen. Dit moet u wel tijdig doorgeven aan uw energieleverancier. Als u een andere leverancier in uw nieuwe woning wilt, dan heeft u tijdelijk 2 energiecontracten: uw oude en uw nieuwe contract. Vergeet niet het oude contract op te zeggen wanneer u verhuisd bent. Denk daarbij aan de opzegtermijn van 30 dagen en de opzegvergoeding die u misschien moet betalen .
Verhuizen is een prima moment voor het vergelijken van energie en over te stappen naar een goedkopere energieleverancier.
-
Een energiecontract is persoonsgebonden. Dat betekent dat het contract op naam staat in plaats van op een adres. Als u gaat samenwonen moet daarom één van beiden het energiecontract opzeggen. Indien u voortijdig uw energiecontract verbreekt, bent u een opzegvergoeding verschuldigd. Hoeveel u aan opzegvergoeding moet betalen, hangt af van het energiecontract dat u heeft en van het moment waarop u stopt. Op 1 juni 2023 zijn de regels veranderd. De opzegvergoeding is vanaf nu gelijk aan het verlies dat uw leverancier maakt omdat u het contract niet uitzit. Lees meer over de hoogte van de opzegvergoeding.
-
Een energiecontract is persoonsgebonden. Dat betekent dat het contract op naam staat in plaats van op een adres. Als u gaat scheiden is opzeggen in principe niet noodzakelijk, maar moet er wel het een en ander geregeld worden.
-
Een energiecontract is persoonsgebonden. Dat betekent dat het contract op naam staat in plaats van op een adres. Als u gaat emigreren moet u zelf uw contract opzeggen. Indien u voortijdig uw energiecontract verbreekt, bent u een opzegvergoeding verschuldigd. Hoeveel u aan opzegvergoeding moet betalen, hangt af van het energiecontract dat u heeft en van het moment waarop u stopt. Op 1 juni 2023 zijn de regels veranderd. De opzegvergoeding is vanaf dan gelijk aan het verlies dat uw leverancier maakt omdat u het contract niet uitzit. Lees meer over de hoogte van de opzegvergoeding.
-
Een energiecontract is persoonsgebonden. Dat betekent dat het contract op naam staat in plaats van op een adres. Er zijn een aantal situaties met betrekking tot het energiecontract mogelijk na een overlijden:
U blijft als partner/nabestaande in het huis wonen?
In dat geval loopt het bestaande energiecontract gewoon door. Als wettelijke partner (getrouwd of samenlevingscontract) kunt u het lopende contract bij de meeste energieleveranciers op uw naam laten zetten. Er verandert dan ook niets aan het maandelijkse termijnbedrag of de looptijd van het contract.U blijft op het adres wonen, maar bent geen wettelijke partner?
Bent u geen wettelijke partner, dan kunt u het contract in het algemeen niet overnemen. Stel uw energieleverancier op de hoogte van het overlijden en het laat het lopende contract beëindigen of aanpassen. U kunt natuurlijk ook overstappen naar een voordeliger energieleverancier. Gelukkig zijn de meeste leveranciers zo begripvol om dan geen opzegvergoeding in rekening te brengen. Een eventuele korting kan wel komen te vervallen.Blijft er niemand wonen op het adres en/of wordt de woning verkocht?
Als het huis leeg komt te staan en niet direct weer verhuurd of verkocht wordt, dan komt het energiecontract op naam en bankrekeningnummer van een erfgenaam te staan. Deze erfgenaam is dan dus verantwoordelijk voor het betalen van de rekening. In het geval van een leegstaand huis kan het termijnbedrag omlaag of kunt u een speciaal leegstandstarief aanvragen. Neem hiervoor contact op met de energieleverancier. Bij een verkoop moeten ook de laatste meterstanden doorgegeven worden. Dit kunt u meestal ook telefonisch of online regelen. U ontvangt dan binnen een aantal weken de eindafrekening.